Οι Ελληνες πολιτικοί έρχονται στην Ουάσιγκτον μόνο για φωτογραφίες!
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
«Οι Τούρκοι ζητούν 100 και όταν εμείς τους δώσουμε τα 97, εκείνοι εξακολουθούν να διαμαρτύρονται γιατί δεν απαντήσαμε θετικά στις υπόλοιπες 3 διεκδικήσεις τους».
Η παρατήρηση ανήκει σε Αμερικανό διπλωμάτη και μεταφέρθηκε με εύγλωττο τρόπο στο ακροατήριο, την περασμένη εβδομάδα, από τον Νίκο Λαρυγγάκη, εκτελεστικό διευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) στη διάρκεια εκδήλωσης στο Γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης, με θέμα την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Η συζήτηση είχε για ομιλητές δύο αναλυτές του Ινστιτούτου CATO της Ουάσιγκτον και τον ανταποκριτή της «Ελευθεροτυπίας» στην αμερικανική πρωτεύουσα, Δημήτρη Δήμα.
Ο Τεντ Κάρπεντερ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου CATO σε θέματα Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι παρά τα αγκάθια που υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον-Αγκυρας (Κουρδικό, γενοκτονία των Αρμενίων, Ιράν, σχέσεις με το Ισραήλ) εν τούτοις ο Λευκός Οίκος δεν έχει αλλάξει θέση ότι «η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος».
Για πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους το Κυπριακό είναι ένα «ενοχλητικό διπλωματικό αγκάθι που η Ουάσιγκτον μπορεί να θυσιάσει», είπε χαρακτηριστικά ο αναλυτής του CATO, που διαπίστωσε ότι επαναλαμβάνεται η ίδια πολιτική θέση, ενώ πρόσθεσε ότι ίσως υπάρξει κάποια εξαίρεση αν η Τουρκία μετατοπιστεί τόσο πολύ στις θέσεις της ώστε να καταστεί εχθρός της Δύσης. «Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται να γίνει, αλλά ακόμα και σ' αυτό το σενάριο η Κύπρος δεν θα λάβει σημαντικά ιδιαίτερη προσοχή από τις ΗΠΑ», σημείωσε.
Ο έτερος αναλυτής του CATO, Νταγκ Μπάντοου, κατέγραψε τις ανησυχίες που υπάρχουν στην αμερικανική κυβέρνηση για το ποιος είναι απώτερος στόχος της κυβέρνησης Ερντογάν. «Η Τουρκία ποτέ δεν θα αφεθεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. και το κυπριακό πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει. Ολα αυτά μαζί δημιουργούν μια πολύ αρνητική εικόνα», είπε ο Νταγκ Μπάντοου, ο οποίος σημείωσε ότι η «οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ετοιμασμένες και για το ενδεχόμενο η Τουρκία να κινηθεί πολύ μακριά από το πολιτικό στρατόπεδο της Αμερικής και της Δύσης».
Ο Δημήτρης Δήμας, υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με την Τουρκία, οι Ελληνες πολιτικοί έρχονται στην Ουάσιγκτον μόνο για φωτογραφίες, αναδεικνύοντας ήσσονος σημασίας θέματα, όπως εκείνο της βίζας. Παράλληλα, άσκησε κριτική κατά της κυβέρνησης Ομπάμα υποστηρίζοντας ότι υπόσχεται πολλά, αλλά δεν πράττει τίποτε ουσιαστικό. «Οπως ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα έτσι και η σημερινή κατάσταση είναι εντελώς ασαφής». Αναφορικά με την Τουρκία σημείωσε ότι είναι όμηρος της δυναμικής τής εσωτερικής της κατάστασης. Η προσπάθεια ανάδειξής της ως μιας ανερχόμενης παγκόσμιας δύναμης είναι επικίνδυνη και πρόσθεσε ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις ανάγκες που έχει η Ουάσιγκτον. «Για τα επόμενα 2-3 χρόνια προβλέπω να προσδίδεται ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην Τουρκία και η Ελλάδα να βρίσκεται στο παρασκήνιο. Για την Αμερική, η Τουρκία έχει ρόλο σταθεροποιητικής δύναμης στην περιοχή και είναι απαραίτητη για την πρόσβαση στα πετρέλαια και αποθέματα ενέργειας στην κεντρική Ασία, παρακάμπτοντας τη Ρωσία» για να προβλέψει στο τέλος: «Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να κλείσουν βιαστικά τα ανοικτά θέματα της Τουρκίας με την Ελλάδα σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων».
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,
ΗΠΑ,
ΚΥΠΡΙΑΚΟ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου