"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αμερικανοί στρατιώτες θα παρελάσουν για πρώτη φορά στην Κόκκινη Πλατεία

TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Της ΕLLΕΝ ΒΑRRΥ

Υπάρχουν πολλά στην Κόκκινη Πλατεία αυτές τις ημέρες που θα έκαναν έξαλλο τον Χρουστσόφ. Εσώρουχα που κοστίζουν 300 δολάρια εκτίθενται σε βιτρίνες κρατικών καταστημάτων που άλλοτε απευθύνονταν σε προλετάριους, ενώ στην κορυφή του κτιρίου δεσπόζει το σήμα της Μercedes-Βenz. Ομως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι την Κυριακή 9 Μαϊου θα παρελάσουν μπροστά από το Κρεμλίνο αμερικανοί στρατιώτες.

Ποτέ πριν στην Ιστορία δεν είχαν κληθεί στρατεύματα των ΗΠΑ να παρελάσουν την ημέρα της Νίκης. Στην 65η επέτειο της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως εξήγησαν οι ρώσοι ηγέτες, εκλήθησαν στρατιώτες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Πολωνία- χώρες που συμμετείχαν στην «αντι-χιτλερική συμμαχία».

Σχεδόν το 50% των Ρώσων είδε θετικά αυτή την κίνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Λεβάδα. Ωστόσο σε μια χώρα που ακόμα θεωρεί το ΝΑΤΟ ως τη μεγαλύτερη απειλή, το 20% δήλωσε ότι διαφωνεί και το 8% αντιτίθεται σφόδρα. Το σύνθημα δεν άργησε να ακουστεί: «Καμία μπότα του ΝΑΤΟ στην Κόκκινη Πλατεία!».

Στα σοβιετικά βιβλία ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά ως σοβιετικο-γερμανική σύγκρουση, εξηγεί ο αναλυτής Ντμίτρι Τρένιν. Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ πήρε το πολιτικό ρίσκο να καλέσει αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, αφού συμβουλεύθηκε δημοσκόπους. «Το ενδιαφέρον με αυτή την κυβέρνηση», εξηγεί ο Τρένιν, «είναι ότι παρακολουθεί συστηματικά τις προθέσεις των πολιτών. Δεν πρόκειται να κάνουν οτιδήποτε μη δημοφιλές». Το ενδιαφέρον είναι ότι εκείνοι που διαφωνούν δεν βρίσκονται στις τάξεις των βετεράνων του πολέμου, οι περισσότεροι εκ των οποίων θεωρούν την παρουσία ξένων στρατευμάτων ως απόδοση τιμής, αλλά από Ρώσους ηλικίας 40 έως 55 ετών, που μεγάλωσαν στο σύστημα της σοβιετικής εκπαίδευσης.

Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, οι άνδρες της 170ής Ταξιαρχίας Πεζικού έκαναν πρόβα παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία. Πίσω τους βρισκόταν το Α΄ Τάγμα της Ουαλίας και γαλλικά στρατεύματα από τη Νορμανδία. «Το να βλέπεις την αστερόεσσα να κυματίζει μπροστά στο Κρεμλίνο είναι όντως μια εξωπραγματική σκηνή», δήλωσε ο λοχίας Τζόναθαν Χόφμαν από το Οχάιο. «Ολοι ανατριχιάσαμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: