Και πολιτιστική φτώχεια;
Της Μαίρης Κατσανοπούλου
Ακυρώθηκε ξαφνικά η αρχαιολογική ανασκαφή σε νησί που είχε προγραµµατισθεί από το Τµήµα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών λόγω οικονοµικών περικοπών, όπως ανακοινώθηκε στους µεταπτυχιακούς φοιτητές που περίµεναν πώς και πώς να πιάσουν τη σκαπάνη. Και το πανό έξω από µια πανεπιστηµιακή σχολή έλεγε καθαρά αυτό που σκέπτονται οι νέοι σε αυτή τη χώρα: «Αυτό το κράτος δεν φτιάχτηκε για µας» (αλλά για τους αεριτζήδες, τους απατεώνες, τα λαµόγια, συµπλήρωσα νοερά).
Την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού ανακοίνωσε τις προάλλες ο υπουργός Πολιτισµού, ενώ προς τα εκεί φαίνεται να βαίνει και η Εθνική Λυρική Σκηνή. Οι περικοπές στην Παιδεία και τον Πολιτισµό µάς πληγώνουν πιο πολύ από όλες τις άλλες...
Σε αυτόν τον πολιτικό και οικονοµικό εφιάλτη όπου ζούµε και που οι κοινωνιολόγοι και ψυχίατροι λένε ότι θα οδηγήσει σε πιο ακραίες κοινωνικές ανισότητες, περισσότερες ψυχικές διαταραχές και µεγαλύτερη κοινωνική αποµόνωση οµάδων και ατόµων, η Τέχνη και ο Πολιτισµός µπορεί να κάνουν τη διαφορά.
«Η Τέχνη δεν µπορεί να εξαλείψει τη φτώχεια, µπορεί ωστόσο να ξαναδώσει αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στους ανθρώπους και να βοηθήσει στην επανασύσταση κοινωνικών δεσµών» διαβάζω στην ηλεκτρονική σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα πλαίσια του «2010, Ευρωπαϊκό Ετος για την καταπολέµηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού».
Ας µην ξεχάσoυµε ποτέ τα λόγια της Μελίνας, όταν έλεγε µε τη βραχνή, µοναδική φωνή της ότι «η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισµό. Η Ελλάδα αυτό είναι. Η κληρονοµιά της. Αυτό είναι η περιουσία της. Και αν το χάσουµε αυτό, δεν είµαστε κανείς»!..
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΠΟΨΕΙΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,
ΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου