"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


FT: 'Εάν οι Έλληνες είναι έξυπνοι, πρώτα θα πάρουν τα ευρωπαϊκά χρήματα και μετά θα χρεοκοπήσουν'

«Καπνός και καθρέπτες» είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times, Wolfgang Munchau.

Η Ευρώπη δεν έλυσε τίποτα, διαπιστώνει ο δημοσιογράφος, καθώς όπως επισημαίνει, τα δάνεια των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ θα δοθούν με το επιτόκιο της αγοράς, κάτι που για να γίνει, θα πρέπει η Ελλάδα να αποτύχει να δανειστεί μόνη της στο επιτόκιο της αγοράς. «Αυτή είναι μία παράλογη υπόθεση», γράφει ο Munchau.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα βρισκόταν αποκομμένη από τις αγορές, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένα δάνειο από την ΕΕ –και μάλιστα σε απαγορευτικά υψηλό κόστος- θα έλυνε τα όποια προβλήματα της χώρας.

Επιπλέον, ο αρθρογράφος προειδοποιεί ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει χωρίς να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης, θα γυρίσει μπούμερανγκ, αν και ίσως όχι αμέσως.

Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αλλά τα επιτόκια που πρέπει να πληρώσει για να την αποκτήσει.

«Ενδέχεται να έρθει μία στιγμή όπου η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η στάση πληρωμών είναι η οικονομικά καλύτερη επιλογή, ειδικά καθώς το 70% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια ξένων», γράφει.

«Εάν είναι έξυπνοι, πρώτα θα πάρουν τα ευρωπαϊκά χρήματα και μετά θα χρεοκοπήσουν».

ΠΗΓΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: