"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Το δίχτυ ασφαλείας δεν αρκεί για την Ελλάδα»

ΜΕ ΜΕΛΑΝΑ χρώματα εξακολουθεί να περιγράφει μερίδα του Τύπου την «επόμενη μέρα» για την Ελλάδα, παρά την υπόσχεση για παροχή οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν τελικά χρειαστεί.

Ο «Εconomist» σε ανάλυσή του θεωρεί ότι ακόμη και αν η Ελλάδα προσφύγει στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ για να εξασφαλίσει βοήθεια που φημολογείται ότι θα ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ, η λύση αυτή θα είναι προσωρινή επειδή η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας είναι τόσο κακή που θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα χρήματα- τα οποία κανείς δεν ξέρει πού θα βρεθούν, όπως γράφει.

Σε σχόλιό τους στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» τέσσερις γερμανοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 40% και να επανέλθει με άλλους όρους. Επίσης ο οικονομολόγος Jean Ρaul Fitoussi πιστεύει ότι η υπόσχεση για τη δημιουργία μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι «κακή» για την Ευρώπη επειδή δείχνει ότι η ήπειρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά της προβλήματα και θα ενταθεί η κερδοσκοπία στις αγορές.

Κεντρικό σημείο των αναλύσεων στον «Εconomist» και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» είναι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να υποτιμήσει το νόμισμά της, αλλά δεν μπορεί να το κάνει γιατί συμμετέχει στην ευρωζώνη. Επομένως, συμπεραίνει ο «Εconomist», η χώρα μας θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να τακτοποιήσει τα οικονομικά της από τα τρία χρόνια που έχει υποσχεθεί στους ευρωπαίους εταίρουςκαι μεγαλύτερο «δίχτυ ασφαλείας» όπως ονομάζει το περιοδικό μια πιθανή οικονομική βοήθεια.

Σύμφωνα με την ανάλυση του «Εconomist», η Ελλάδα χρειάζεται «δίχτυ ασφαλείας» 75 και όχι 25 δισ. ευρώ και πέντε αντί για τρία χρόνια ώστε να ρίξει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Για να επιτευχθούν οι στόχοι, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν και άλλες περικοπές στον προϋπολογισμό, κάτι που τελικά θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με τον «Εconomist», το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται ότι το 2014 θα είναι 5% μικρότερο από όσο είναι σήμερα.

«Έξοδος από το ευρώ»
Οι γερμανοί οικονομολόγοι Wilhelm Ηankel, Wilhelm Νolling, Κarl Αlbrecht Schachtschneider και Joachim Starbatty- που είχαν πάει τη γερμανική κυβέρνηση στα δικαστήρια το 1998 ζητώντας να μην ενταχθεί η χώρα τους στην ευρωζώνη- θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη ζώνη του ευρώ. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου στα πρότυπα του ΔΝΤ δεν αποτελεί λύση επειδή δεν θα προλάβει να βοηθήσει τους Έλληνες, όπως γράφουν, και επειδή θα έκανε κι άλλες χώρες να διατηρούν μεγάλα ελλείμματα περιμένοντας σωτηρία από το εν λόγω Ταμείο.
Απειλούν μάλιστα ότι αν παρασχεθεί βοήθεια στην Ελλάδα από το Βερολίνο κατά παράβαση των κανονισμών της Ε.Ε., θα προσφύγουν ξανά στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την έξοδο της Γερμανίας από την ευρωζώνη.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: