"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Επιτέλους, έλεος! Δεν ντρέπεται κανείς;

Της ΣΟΦΙΑΣ ΒΟΥΛΤΕΨΗ Από την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»

Το κτίριο, ολοκαίνουριο, παραμένει κενό εκθεμάτων. Μια μικρή έκθεση με τα σημαντικότερα έργα του μινωικού πολιτισμού λειτουργεί στον χώρο του υπογείου γκαράζ (!), αλλά οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι. Ο Πρίγκιπας των Κρίνων και άλλα σπουδαία δημιουργήματα που άλλες χώρες, άλλα κράτη, άλλοι πολιτικοί θα έδιναν μάχη για να τα αποκτήσουν και να τα δείχνουν με περηφάνια στους ξένους επισκέπτες, ζουν μια μοναχική ζωή μακριά από τα μάτια των τουριστών. Τα υπόλοιπα χιλιάδες αριστουργήματα φυλάσσονται σε αποθήκες. Η φήμη του κλειστού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου ταξίδεψε γρηγορότερα από αυτήν του Πρίγκιπα των Κρίνων. Οι τουρίστες δεν επισκέπτονται το δεύτερο πιο δημοφιλές Μουσείο της χώρας! (...)

Το μουσείο που δεχόταν περίπου 250.000 επισκέπτες ετησίως έχει βάλει λουκέτο από τον Νοέμβριο του 2006. Είχε προηγηθεί, το 2004, πτώση... σοβάδων που προκάλεσε ζημιές σε προθήκες κεραμικών. Δυο χρόνια αργότερα, η αίθουσα όπου φυλασσόταν ο Δίσκος της Φαιστού πλημμύρισε από τα νερά της βροχής! Αρχισε η ανακαίνιση, οι καβγάδες με τον εργολάβο, οι διαφωνίες μεταξύ των αρχαιολόγων.

Τώρα, μας λένε ότι θα λειτουργήσει το 2011. Αυτό σημαίνει ότι το Μουσείο θα έχει μείνει χωρίς επισκέπτες επί τουλάχιστον πέντε χρόνια με ό,τι αυτό σημαίνει για τη σύνδεση του πολιτισμού μας με τον τουρισμό και τα έσοδα για την εθνική οικονομία. Αν αυτό δεν είναι ύβρις, τότε τι είναι; Δεν ντρέπεται κανείς; Δεν ντρέπεται κανείς γι' αυτό που προκαλεί στην καταχρεωμένη χώρα μας; Δεν απολογείται κανείς; Δεν τιμωρείται κανείς, ούτε καν πολιτικά; Δεν φταίει κανείς για τους σοβάδες και τις πλημμύρες;

Και δεν είναι μόνο το Ηράκλειο. Η επισκεψιμότητα στα μουσεία όλης της χώρας χρόνια βρίσκεται σε κάθετη πτώση. Τον Ιούλιο του 2009, τα στελέχη του Συμβουλίου Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού παρουσίασαν μελέτη από την οποία προκύπτει ότι η πτώση άρχισε το 2002. Και συνεχίστηκε. Συμβασιούχοι, έλλειψη προσωπικού, ωράρια αντιτουριστικά, έλλειψη συνεργασίας του ΥΠ.ΠΟ. με το υπουργείο Τουρισμού, έλλειψη συντονισμού των διαφόρων υπηρεσιών, ανυπαρξία μουσειολογικής πολιτικής, έλλειψη κλασικής παιδείας, λουκέτο μπήκε πέρσι ακόμη και στην Ακρόπολη, η (πολύτιμη για τα εθνικά μας θέματα) Βεργίνα υπολειτουργεί, ενώ ακόμη και ο πολιτισμός μας έπεσε θύμα του σκανδάλου της Ζήμενς, αφού δεν πήραμε ποτέ τους αυτόματους ηλεκτρονικούς ξεναγούς.

Αλλη χαρακτηριστική περίπτωση ντροπής είναι αυτή του προϊστορικού οικισμού της Θήρας. Καθρέφτης ανικανότητας και αυτός ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Δεκαπέντε χρόνια διαρκεί η περιπέτεια ενός βιοκλιματικού στεγάστρου. Εγκρίθηκε το 1995, η κατασκευάστρια εταιρεία αναδείχθηκε τέσσερα χρόνια μετά, το 2003 ο χώρος έκλεισε για να μπει το στέγαστρο για να ανοίξει μόνο από τον Απρίλιο ώς τον Σεπτέμβριο του 2004 και να καταρρεύσει το 2005, σκοτώνοντας και έναν τουρίστα! Βρισκόμαστε στο 2010 και ακόμη περιμένουμε. Εκαναν πέντε χρόνια για να ξεκινήσουν την αποκατάστασή του!

Χωρίς μουσείο παραμένει και η Θήβα, η πόλη του Οιδίποδα, του Διόνυσου, του Ηρακλή, του Πίνδαρου, του Επαμεινώνδα. Λείπουν, λέει, 4 εκατ. ευρώ -όσα δίνονταν για μίζες ενός χρόνου από τη Ζήμενς. Δραματική και η κατάταση στην Ολυμπία, έξι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον Αύγουστο του 2009 μάθαμε ότι ο Ερμής του Πραξιτέλη έδειχνε παραμορφωμένος γιατί κανείς δεν ανέβαινε σε μια καρέκλα να αντικαταστήσει τις χαλασμένες λάμπες!

Επιτέλους, έλεος! Δεν ντρέπεται κανείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: