"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ποιήτρια πίσω από το πέπλο

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή φωνή διαμαρτυρίας και εντυπωσιακή παρουσία. Ντυμένη στα μαύρα από την κορυφή μέχρι τα νύχια, η Ισά Χιλάλ έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη Σαουδική Αραβία. Ήδη αμφισβητούσε τις συμβάσεις, όντας ταυτόχρονα δημοσιογράφος (της εφημερίδας «Αλ-Χαγιάτ») και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Τώρα έγινε και φιναλίστ μιας τηλεοπτικής εκπομπής ριάλιτι, ενός είδους «Χ Factor» για ποιητές, οι οποίοι στην αραβική κουλτούρα έχουν θαυμαστές σαν να ήταν ροκ σταρ.

Φορώντας νικάμπ την παραδοσιακή μαύρη φορεσιά, η Ισά διάβασε στίχους εναντίον των σκληροπυρηνικών ιερωμένων της χώρας της, αυτούς που υποστηρίζουν ότι η συναναστροφή ανδρών και γυναικών πρέπει να τιμωρείται με θάνατο.

Τους αποκάλεσε «φαύλους», «βάρβαρους», «οργισμένους» και «τυφλούς» και τους κατηγόρησε ότι «τρομάζουν» τους ανθρώπους με τους φετφάδες τους. Καταδίκασε τη βία κάτω από τα θρησκευτικά μηνύματά τους και μίλησε για κάποιους ιερωμένους που «φορούν τον θάνατο σαν μανδύα δεμένο με μια ζώνη»- μια προφανής αναφορά στη ζώνη με τα εκρηκτικά που φορούν οι καμικάζι βομβιστές. «Το να σκοτώσουν ένα ανθρώπινο πλάσμα είναι τόσο εύκολο γι΄ αυτούς, είναι πάντα μια επιλογή», είπε αργότερα, στις συνεντεύξεις που έδωσε.

Οι τρεις κριτές της εκπομπής «Ο ποιητής του εκατομμυρίου» τής έδωσαν τους υψηλότερους βαθμούς. Και μαζί με τις ψήφους (και τα θερμά χειροκροτήματα) των 2.000 ανθρώπων του κοινού και τα SΜS των τηλεθεατών, έφεραν την Ισά Χιλάλ στον τελικό της εκπομπής. «Η ποίησή μου ήταν ανέκαθεν προκλητική», λέει εκείνη. «Είναι ένας τρόπος για να εκφραστώ και για να δώσω φωνή στις γυναίκες της Αραβίας, οι οποίες έχουν φιμωθεί από τους ανθρώπους που έχουν κατάσχει τον πολιτισμό μας και τη θρησκεία μας». Βλέπει στην αραβική κοινωνία μια συντηρητική στροφή που δεν της αρέσει καθόλου. «Θυμώνω που βλέπω την αραβική κοινωνία να κλείνεται ολοένα και περισσότερο στον εαυτό της, έχει πάψει να αγαπάει, να μοιράζεται και να καλωσορίζει τους πάντες... Κατηγορώ αυτούς που ηγήθηκαν του λαού και τον κατηύθυναν με αυτό τον τρόπο».

Μερικοί της έστειλαν μηνύματα ζητώντας τη διεύθυνση του σπιτιού της και υπονοώντας ότι θα τη βρουν και θα τη σκοτώσουν. Ωστόσο ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που εξέφρασαν την υποστήριξή τους, κυρίως γυναίκες. Όσο για την αντίφαση να υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών καλυμμένη από την κορυφή μέχρι τα νύχια- κάτι που θεωρείται ευρύτατα σύμβολο της γυναικείας καταπίεσης-, εξηγεί πως ζει «σε μια φυλετική κοινωνία και αλλιώς ο σύζυγός μου, ο αδελφός μου, θα κατηγορούνταν από τους άλλους άνδρες».

Ο «τελικός» του ριάλιτι, με τη συμμετοχή της Ισά Χιλάλ και άλλων πέντε ποιητών, έγινε προχθές. Η Ισά, που ως φιναλίστ ήδη έχει κερδίσει 270.000 δολάρια, επρόκειτο να απαγγείλει ένα ποίημα για τα μέσα ενημέρωσης. Το ποιος κέρδισε το μεγάλο βραβείο 1,3 εκατ. δολάρια θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: