"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Μέρκελ δεν θέλει τουρκικά σχολεία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ απέρριψε την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν για την ίδρυση τουρκικών σχολείων στη Γερμανία, ενώ επέμεινε στη θέση της περί ειδικής σχέσης Τουρκίας - Ε.Ε. και όχι ένταξης. Μία εβδομάδα πριν από το ταξίδι της στην Τουρκία, η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές τι δεν θα προσφέρει στους συνομιλητές της.

«Η ιδέα αυτή δεν οδηγεί πουθενά, τα παιδιά τουρκικής καταγωγής πρέπει βασικά να φοιτούν σε γερμανικά σχολεία», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στην εφημερίδα «Πασάουερ Νόιε Πρέσε». «Δεν είμαι καθόλου σύμφωνη με την ιδέα όλοι οι Τούρκοι μαθητές στη Γερμανία να πηγαίνουν σε τουρκικά γυμνάσια». Η Γερμανίδα καγκελάριος αντιδρούσε στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού στην εφημερίδα «Ντι Τσάιτ», σύμφωνα με τις οποίες «αφού υπάρχουν γερμανικά σχολεία στην Τουρκία, γιατί να μην υπάρχουν και τουρκικά σχολεία στη Γερμανία;».

Η Μέρκελ κατέστησε επίσης σαφές ότι θα στενοχωρήσει τον οικοδεσπότη της στο ζήτημα της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. «Η γνώμη μου δεν έχει αλλάξει, είμαι υπέρ μιας προνομιακής σχέσης», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπάρχουν συμφωνίες που πρέπει να τηρηθούν. Με αυτή τη σκοπιά διεξάγει η Ε.Ε. εδώ και χρόνια διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, των οποίων το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό». Η Γερμανίδα καγκελάριος προσέθεσε ότι θα μεταβεί με χαρά στην Τουρκία. «Υπάρχει πλατύ πεδίο θεμάτων στο οποίο έχουμε περιθώριο στενής και επιτυχούς συνεργασίας και αυτό θα είναι το αντικείμενο του ταξιδιού μου».

Στο θέμα των σχολείων, ακόμη και ο πρόεδρος των τουρκικών κοινοτήτων της Γερμανίας, Κενάν Κολάτ, χαρακτήρισε τις προτάσεις Ερντογάν εσφαλμένες. «Αν ο Ερντογάν εννοεί ότι στα τουρκικά γυμνάσια θα πρέπει όλα τα μαθήματα να γίνονται στα τουρκικά, τότε θεωρώ ότι κάνει μεγάλο λάθος», δήλωσε ο Κολάτ. H τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Αϊντάν Εζογκούζ είπε ότι η έκκληση του Τούρκου πρωθυπουργού για τουρκικά ιδιωτικά σχολεία «είναι θεμιτή, αλλά δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι τέτοια σχολεία της ελίτ μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της ενσωμάτωσης των μεταναστών».

Σκληρή ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν. «Ο Ερντογάν δείχνει έναν τουρκικό ιμπεριαλισμό και εθνικισμό τον οποίο εμείς οι Γερμανοί δεν θεωρούμε ανεκτό», είπε ο Χέρμαν.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: