"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στον Αρείο Πάγο ο συνδικαλισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις

«Μάχη» ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου θα χρειαστεί να δώσουν οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) για να κατοχυρώσουν για πρώτη φορά δικαιώματα συνδικαλιστικής δράσης.Το Εφετείο της Αθήνας, ανατρέποντας την αρχική ευνοϊκή απόφαση του Πρωτοδικείου, απέκρουσε ως αντισυνταγματική κάθε προοπτική συνδικαλισμού των αξιωματικών και απέρριψε το αίτημα ίδρυσης σωματείου με την επωνυμία «Ενωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Οι αξιωματικοί προσέφυγαν στον ΑΠ υποστηρίζοντας τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της συνδικαλιστικής ελευθερίας και της δημιουργίας ένωσης προσώπων (συνεταιρίζεσθαι).

Παρά την αρνητική εισήγηση του αρεοπαγίτη Ελ. Μάλλιου, που ταυτίστηκε πλήρως με την εφετειακή κρίση κατά της συνδικαλιστικής δράσης στις ΕΔ, το Δ’ τμήμα ΑΠ δεν απέρριψε την αναίρεση των αξιωματικών, γεγονός που τους δίνει ελπίδες για τη συνέχιση της δικαστικής διαμάχης.

Νομικά ζητήματα
Αντίθετα, το τμήμα έκρινε ότι γεννώνται νομικά ζητήματα εξαιρετικής σημασίας, για τα οποία αρνήθηκε να πάρει θέση, κρίνοντας ότι πρέπει να επιλυθούν από τον ανώτατο δικαστικό σχηματισμό, λόγω της σοβαρότητάς τους, παραπέμποντας την υπόθεση στην Ολομέλεια ΑΠ.

Μόλις εκδόθηκε το 2005 η πρωτόδικη απόφαση - σταθμός, που αναγνώρισε το καταστατικό του σωματείου και το δικαίωμα συνδικαλιστικής δράσης, παρενέβη άμεσα η Εισαγγελία Πρωτοδικών ασκώντας έφεση, με το σκεπτικό ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση για τους υπηρετούντες στις ΕΔ, γιατί αυτό θα οδηγούσε σε κατάλυση της στρατιωτικής πειθαρχίας, που αποτελεί θεμέλιο της στρατιωτικής οργάνωσης.

Το Εφετείο δέχθηκε πλήρως την έφεση, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικές τις διατάξεις του καταστατικού της Ενωσης, γιατί ανάμεσα στους σκοπούς της θα ήταν η μέριμνα για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την οργάνωση και λειτουργία των ΕΔ. Παρόλο που το καταστατικό τόνιζε ότι απαγορεύεται στην Ενωση και τα μέλη της να αναμειγνύονται σε θέματα διοίκησης των ΕΔ και ότι στόχος είναι η προώθηση και επίλυση επαγγελματικών και συνδικαλιστικών αιτημάτων, το δικαστήριο διέγνωσε... σοβαρούς κινδύνους.

Στην αναίρεση οι αξιωματικοί χρησιμοποιούν ως όπλα τη συνδικαλιστική ελευθερία, ζητώντας αναλογική εφαρμογή των διατάξεων για τον συνδικαλισμό στην ΕΛ.ΑΣ.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: