"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πέθανε ο άνθρωπος που επινόησε το τζόγκινγκ στο Σέντραλ Παρκ

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΟ Μανχάταν, σε ηλικία 94 ετών, ο Αλμπέρτο Αρόγιο, ο άνθρωπος που «επινόησε» το τζόγκινγκ στο Σέντραλ Παρκ, που σήμερα έχει γίνει πλέον μαζική τελετουργία. Ο Αρόβιο γεννήθηκε το 1916 στην Αγκουαντίγια του Πόρτο Ρίκο.

Μετανάστευσε το 1935 στη Νέα Υόρκη και επιχείρησε να ασχοληθεί με το μποξ. Καθώς ήταν πολύ φτωχός για να προπονείται σε γυμναστήριο, άρχισε να γυμνάζεται τρέχοντας ανάμεσα στα δένδρα του Σέντραλ Παρκ, στον φαρδύ δρόμο που σχηματίζει ένα δακτυλίδι γύρω από τη λίμνη του Reservoir, της Δεξαμενής του Σέντραλ Παρκ.

Επειδή όμως ο νεαρός Πορτορικανός ενοχλούσε την ελίτ του Μανχάταν που έκανε εκεί ιππασία και οι έφιπποι αστυνομικοί τον έδιωχναν, εκείνος ακολούθησε, πριν από 75 χρόνια, μια εναλλακτική διαδρομή κατά μήκος της Δεξαμενής. Την εποχή εκείνη ήταν ένα πολύ στενό δρομάκι 2,5 χιλιομέτρων και ο Αρόγιο έκανε τη διαδρομή δέκα φορές την ημέρα. Το 1985, η Γερουσία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης τον χαρακτήρισε πατέρα του σύγχρονου κινήματος του φίτνες.

Πολλοί VΙΡ θέλησαν να γνωρίσουν προσωπικά τον Αρόγιο. Η Ζακλίν Κέννεντυ- Ωνάση, έξι ημέρες πριν από τον θάνατό της, το 1994, πήγε στο Σέντραλ Παρκ για να τον ευχαριστήσει για μια κάρτα που της είχε στείλει για να της ευχηθεί καλή ανάρρωση. Το επίσημο επάγγελμα του «Δημάρχου του Σέντραλ Παρκ», όπως χαρακτηριζόταν ο Αρόγιο σ΄ ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε πέρυσι για τη ζωή του, ήταν κλητήρας στη σιδηρουργία Βethlehem Steel.

Πέθανε φτωχός, σ΄ ένα μικρό δωμάτιο φτωχικού ξενοδοχείου, όμως από το πρωί μέχρι το σούρουπο, το σπίτι του ήταν άλλο.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: