"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Απειλή για τα είδη υπό εξαφάνιση το Ιντερνετ

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Το Ιντερνετ συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα κινδυνεύοντα είδη, γιατί, παρά το ότι η διαπίστωση αυτή φαίνεται να μην έχει συνάφεια, είναι γεγονός ότι αγοραστές και προμηθευτές επωφελούνται από την ανωνυμία που προσφέρει το Διαδίκτυο και μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν από ζωντανά λιονταράκια μέχρι σπάνια κοράλλια.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει επιστήμονες παρουσιάστηκαν στη διάσκεψη της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλουμένων Ειδών, στην Ντόχα του Κατάρ. «Το Ιντερνετ έχει καταστεί κυρίαρχος παράγοντας στο διεθνές εμπόριο των απειλουμένων ειδών», δήλωσε ο Πολ Τοντ, του Διεθνούς Ταμείου Μέριμνας Ζώων. Οπως τόνισε, χιλιάδες απειλούμενα είδη πωλούνται σαν να πρόκειται για οποιοδήποτε νομίμως διακινούμενο είδος, καθώς αγοραστές και προμηθευτές αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό το πλεονέκτημα της ανωνυμίας που προσφέρει το Διαδίκτυο αλλά και την τεραστίου εύρους αγορά.

Εκπρόσωποι των υπηρεσιών δίωξης των παράνομων πωλήσεων θεωρούν ότι το πρόβλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, για τις οποίες όμως δεν υπάρχει ακριβής εκτίμηση. Καταγγέλλουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη αγορά απειλουμένων ειδών, αλλά και η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και η Αυστραλία διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο.

Το εμπόριο ελεφαντόδοντου έχει τη μεγαλύτερη δυναμική, αλλά το Διεθνές Ταμείο επισημαίνει εξίσου σοβαρό πρόβλημα στη διακίνηση εξωτικών πτηνών όπως και σπάνιων προϊόντων, όπως κρασί από κόκαλα τίγρεως (ελιξίριο στην κινεζική φαρμακευτική) και γούνες από πολικές αρκούδες και λεοπαρδάλεις.

Την Κυριακή, οι εκπρόσωποι των 175 κρατών που μετέχουν στη Σύμβαση ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης του διεθνούς εμπορίου ενός τύπου σαλαμάνδρας (Kaiser's spotted newt ή Neurergus kaiseri), που σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση έχει οδυνηρά πληγεί από το εμπόριο μέσω Ιντερνετ. Στην πρόταση αντιτάχθηκε η Ιαπωνία που είναι επίσης αντίθετη στην κατάργηση του εμπορίου γαλαζόπτερου τόνου του Ατλαντικού, που αποτελεί βασικό συστατικό στο σούσι. Η κατάσταση δεν θα είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι προσπάθειες για την απαγόρευση του εμπορίου πολικής αρκούδας, γαλαζόπτερου τόνου και κόκκινων κοραλλιών έχουν πρακτικά πέσει στο κενό.

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: