"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Το σκληρό πόκερ του Ερντογάν


Ο Ερντογάν από το 2009 έχει καθίσει στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων με το ΡΚΚ, στο οποίο τραπέζι, όλα αυτά τα χρόνια, παίζεται ένα πολύ σκληρό πολιτικό και γεωπολιτικό πόκερ.
 
Οταν επιχείρησε να παίξει αυτό το παιχνίδι ο Τουργκούτ Οζάλ, την πρώτη φορά, στις 18 Ιουνίου του 1988, ενώ μιλούσε στο βήμα του συνεδρίου του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από στέλεχος του βαθέος κράτους, γλιτώνοντας από θαύμα με έναν ελαφύ τραυματισμό από σφαίρα περιστρόφου στο χέρι.


Η εξεταστική επιτροπή της τουρκικής Βουλής στο πόρισμά της έγραφε για τον δράστη: «Διαπιστώσαμε ότι ο δράσης Καρτάλ Ντεμιράγ είναι ένα από τα εκπαιδευμένα στελέχη της οργάνωσης Κοντργκερίλα, που ιδρύθηκε τα χρόνια 1974-1977 στο Ντάζκιρι του Αφιόν, με σκοπό να εξουδετερώσει τη δράση των αριστερών οργανώσεων στην περιοχή του Αιγαίου».


Αργότερα, στις 17 Nisan 1993, ο Τουργκούτ Οζάλ έπεφτε νεκρός προδομένος από την καρδιά του, ενώ ήταν σε εξέλιξη διαδικασία προσέγγισης με το ΡΚΚ, με σκοπό την πολιτική επίλυση του Κουρδικού.
 
Υπάρχουν πολλοί στην Τουρκία, μεταξύ αυτών η οικογένεια του Τουργκούτ Οζάλ αλλά και ο ίδιος ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, που ισχυρίζονται δημοσίως ότι ο δημοφιλής πολιτικός δηλητηριάστηκε από το βαθύ κράτος, ακριβώς για να μην ολοκληρώσει την προσπάθειά του για πολιτική επίλυση του Κουρδικού.


Ο Ερντογάν, προτού αρχίσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι, φρόντισε να διαλύσει τους μηχανισμούς του βαθέος κράτους, ένας από τους οποίους ήταν και η παρακρατική και παραστρατιωτική οργάνωση «Εργενεκόν», ενώ είχε το θάρρος, στα τέλη του 2009, να στείλει τον εισαγγελέα Καντίρ Καγιάν επί 26 ημέρες στα άδυτα της Υπηρεσίας Ελέγχου Επιστράτευσης της Αγκυρας (Seferberlik Bölge Başkanlığı), όπου τηρούνται τα αρχεία της δράσης όλων των οργανώσεων που αποτελούν συνέχεια της λεγόμενης «Κόκκινης Προβιάς».
 
Ο στόχος του Ερντογάν και των κυβερνήσεων του ΑΚΡ ήταν μέσα από τις διαδικασίες για την υποτιθέμενη πολιτική λύση του Κουρδικού να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ανταρτών από την τουρκική επικράτεια, για να οδηγηθεί το ΡΚΚ σε πολύχρονη επιχειρησιακή αδράνεια, η οποία θα επέφερε και την πολιτική αποδυνάμωσή του στις περιοχές του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν.


Παραλλήλως, η ισλαμιστική κυβέρνηση της Αγκυρας είχε ως στόχο να καλύψει το κενό που θα άφηνε η αποδυνάμωση του ΡΚΚ, με παρακρατικές και παραστρατιωτικές ισλαμιστικές οργανώσεις, συνέχεια της εγκληματικής οργάνωσης Χιζμπουλάχ, που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων Κούρδων πατριωτών, τη δεκαετία του 1990.
 
Ομως οι εξελίξεις στη Συρία και στο Δυτικό Κουρδιστάν (Ροζάβα) βοήθησαν το ΡΚΚ να αποκτήσει σοβαρή στρατιωτική δύναμη στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, εκτροχιάζοντας έτσι το σχέδιο του διδύμου Ερντογάν – Νταβούτογλου.
 
Ετσι το ΡΚΚ, αντί να αποδυναμωθεί, ενδυναμώθηκε, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει παράλληλες κρατικές δομές στους 100 δήμους που ελέγχει στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, προετοιμάζοντας έτσι τον κόσμο αλλά και την οργάνωση για την επόμενη μέρα, που είναι η αυτονομία, και τη μεθεπόμενη, που είναι η ανεξαρτησία.



Τις μέρες αυτές οι αντοχές της Τουρκίας δοκιμάζονται στην κωμόπολη Τζίζρε, του νομού Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα με Ιράκ και Συρία, όπου το ΡΚΚ στην ουσία ελέγχει την πόλη και οι παράλληλες δομές του άτυπου κουρδικού κράτους έχουν θέσει σε δοκιμασία τις αντίστοιχες του τουρκικού κράτους.
 
Την ίδια στιγμή, προετοιμασίες γι' αυτήν την ιδιότυπη γυμναστική αυτονομίας και ανεξαρτησίας γίνονται και σε άλλες πόλεις της περιοχής, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αδιέξοδο ενώπιον των εκλογών του Ιουνίου, όπου επιφυλάσσονται μεγάλες εκπλήξεις.
Θα επανέλθουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: