"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Με «γαλλικά» και πιάνο

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ
Toυ ΚΩΣΤΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αυτό που δεν ξέραμε, λοιπόν, είναι ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με την τρόικα ή, ακριβέστερα, την πρόσκρουση στον τοίχο της. Και αν κάτι μάθαμε, από τον ευρωβουλευτή κ. Χρυσόγονο, είναι ότι το plan b μετά την πρόσκρουση είναι η προσφυγή σε λαϊκή ετυμηγορία δια δημοψηφίσματος των εκλογών μη αποκλειομένων. 

Ούτω πως απαντήθηκε η απορία του Μάρτιν Σούλτς λίγο πριν φύγει από την Αθήνα «τι σημαίνει, άραγε, ότι θα βγάλουν τον κόσμο στους δρόμους;».

Οι σημερινές ανακοινώσεις Βαρουφάκη -«δε θέλουμε τη δόση των 7 δισ., δεν δεχόμαστε ούτε την τρόικα ούτε την αξιολόγησή της, δε ζητάμε την τεχνική επέκταση του προγράμματος»- δεν εντάσσονται σε μια διαπραγματευτική τακτική παρτιτούρα του τύπου ζητώ το άπαν στην αρχή για πάρω τα μισά και να συμφωνήσω. 

 Άλλωστε όχι η γλώσσα του σώματος, αλλά το σώμα της γλώσσας φανέρωνε όχι μόνο προσπάθεια για ακρίβεια στις από στήθους διατυπώσεις, αλλά και ταραχή. 

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Eurogroup διάβασε κείμενο. Ίσως να το είχε ετοιμάσει πριν έρθει στην Αθήνα. Όπως έτοιμος έδειξε όταν είπε ότι μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος γνωρίζει: το Eurogroup.

Μία και μόνο υποχώρηση έκανε ο κ. Βαρουφάκης. Πρόσθεσε στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ένα μικρό πλεόνασμα εις το διηνεκές(;).  

Στο μεταξύ διευρύνει το έλλειμμα στον τρέχοντα προϋπολογισμό, υπόσχεται μεταρρυθμίσεις, ενώ κάνει αντιμεταρρυθμίσεις, και ζητεί και κούρεμα.  

Πολλοί, στην πολιτική και την αγορά, πίστευαν στην κωλοτούμπα, ενώ στην κοινωνία πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλούσαν ότι δε θα κάνει μονομερείς ενέργειες. Τώρα διαπιστώνουν ότι με, χαμόγελα και καλούς τρόπους είναι η αλήθεια, και από Δευτέρα στο Παρίσι με γαλλικά και πιάνο, γίνεται «λόγω καταγγελία» της δανειακής σύμβασης.

Στην επιχειρηματική κοινότητα το Win-Win θεωρείται business ethic των αμερικανών επιχειρηματιών, όχι τόσο των Ευρωπαίων. Ειδικά για τους Ολλανδούς λέγεται ότι είναι θιασώτες του I win – You… 

O πρόεδρος του Eurogroup είναι, δυστυχώς, Ολλανδός και στο αυτί του Βαρουφάκη, αν πιστέψουμε την κυβερνητική εκδοχή, του είπε «Μόλις σκότωσες την τρόικα»

Θα ‘θελα όμως να ακούσω και την ολλανδική version

Σύμφωνα με μία πληροφορία, αυτή είναι: 


«Μόλις σκότωσες την τρόικα, έκανες μεγάλο κακό στην πατρίδα σου...»

Δεν υπάρχουν σχόλια: