Δυστυχώς, αυτό που δεν κατανοούν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο λαός δεν «θα έχει ζήτημα ένα-δύο χρόνια», όπως προέβλεψε ο υποψήφιος της Κοζάνης. Θα είναι μια ανυπολόγιστη εθνική καταστροφή, μια αντιστροφή του προσανατολισμού προς τη Δύση που είχε η χώρα από την αρχή του ελληνικού κράτους έως σήμερα. Τηρουμένων των αναλογιών, μία στάση πληρωμών, που θα έχει αναγκαστικό επακόλουθο την έξοδο της χώρας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα είναι το αντίστοιχο της Μικρασιατικής Καταστροφής. Οχι από άποψη θυσιών και πόνου, αλλά όπως η Μεγάλη Ιδέα θάφτηκε στα χαλάσματα της Σμύρνης, έτσι και η άλλη η διαχρονικά Ευγενής Ιδέα, ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δύσης, μπορεί να θαφτεί σε τριτοκοσμικούς πειραματισμούς, επί λανθασμένων δεδομένων.
Δυστυχώς, ελάχιστοι κατανοούν ότι η ιστορία δεν συμβαίνει μονομιάς. Κοιτάμε το παρελθόν ελλειπτικά και αποσπασματικά επειδή έτσι το μαθαίνουμε από τα σχολικά βιβλία: εκεί υπάρχουν μόνο «σταθμοί της Ιστορίας». Πολλές φορές μένουμε έκθαμβοι από τη «μωρία» των αποφάσεων που έλαβαν πολιτικοί ηγέτες, κόμματα ή ακόμη και κοινωνίες. Ας σκεφτούμε μόνο, πόσες φορές αναρωτηθήκαμε: «Μα, πώς μπόρεσαν να το κάνουν αυτό; Δεν έβλεπαν την καταστροφή που ερχόταν;».
Ο Εμφύλιος, για παράδειγμα, δεν ήταν επιλογή καμιάς παράταξης μετά την Απελευθέρωση. Υπήρχαν μεν καχυποψία, πικρίες και ανοιχτοί λογαριασμοί από την Κατοχή. Ηταν οι επιδιώξεις των μεγάλων δυνάμεων της εποχής και ιδίως της Μεγάλης Βρετανίας. Υπήρχαν οι ακραίοι εντός των αντιμαχόμενων παρατάξεων που ήθελαν το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αλλά υπήρχαν και οι μετριοπαθείς. Τελικά αυτό το χαοτικό σύστημα δημιούργησε τη δυναμική της μεγάλης καταστροφής, η οποία ακόμη στοιχειώνει τις πολιτικές διεργασίες του τόπου. Η Αριστερά έχασε· μαζί της η Δημοκρατία, αλλά και ο τόπος. Η μεταπολεμική υστέρηση της χώρας είχε να κάνει με εκείνες τις μικρές «ορθολογικές» αποφάσεις της περιόδου 1943-1946, που οδήγησαν στον μεγάλο παραλογισμό του Εμφυλίου.
Υπάρχει ένα καταπληκτικό βιβλίο που δείχνει την πανουργία της ιστορίας και πώς τελικώς αυτά που έμοιαζαν αδύνατα έγιναν πραγματικά. Στο «1939. Η αντίστροφη μέτρηση για τον πόλεμο» (εκδ. Πατάκη) ο Βρετανός ιστορικός Richard Overy υποστηρίζει ότι «Το σενάριο της τελικής κρίσης δεν ήταν προδιαγεγραμμένο. (...) Δεν είναι απίθανο να είχαν ληφθεί διαφορετικές αποφάσεις σε συγκεκριμένες στιγμές της κρίσης εξαιτίας παραγόντων που δημιούργησε η ίδια η αυξημένη ένταση, όπως καταδεικνύει η απόφαση του Χίτλερ να ακυρώσει την εισβολή στις 25 Αυγούστου ή την πολωνική προθυμία για διαπραγμάτευση ή τον κλεφτοπόλεμο μεταξύ Μπονέ και Νταλαντιέ (σ.σ.: ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας). Ολες οι διεθνείς κρίσεις που επιδεινώθηκαν, από τον Κριμαϊκό Πόλεμο μέχρι την εισβολή στο Ιράκ, οδήγησαν αρχικά σε σύντομες περιόδους ασταθών πολιτικών αλληλεπιδράσεων και απρόβλεπτων συγκυριών πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών».
Δεν ήταν μία, αλλά πολλές οι πεταλούδες που έφτιαξαν τη μεγάλη καταιγίδα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου