"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΚΛΟΓΕΣ - Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ: Τα σκληρά διλήμματα


Tο τελευταίο προεκλογικό τηλεοπτικό «σποτ» του ΣΥΡΙΖΑ έχει ασφαλώς εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς υπόσχεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι την επομένη των εκλογών δεν θα συμβεί τίποτα το... ριζοσπαστικό. Για την ακρίβεια, ο ήλιος θα ανατείλει κανονικά, οι τράπεζες θα σηκώσουν τα ρολά τους όπως κάθε μέρα, οι γονείς θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο - με δυο λόγια τα πράγματα θα συνεχίσουν ως έχουν και το μόνο που θα αλλάξει είναι ότι κανείς δεν θα έχει λόγο να φοβάται
 
Το ίδιο καθησυχαστικό μήνυμα προσπαθούν να περάσουν στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους και στις διαρροές του γραφείου Τύπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι μόνο δεν θα συγκρουστούν με την Ευρώπη, αλλά αντιθέτως έχουν ήδη αρχίσει ανεπίσημες διαπραγματεύσεις, έχουν διαπιστώσει μάλιστα κλίμα κατανόησης των ελληνικών θέσεων από διάφορους κύκλους. Κουβέντες μεταξύ φίλων και εταίρων από τις οποίες η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη. Λέτε;
 
Ας κάνουμε το τεστ της λογικής. 

Ο «μερκελιστής» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Σαμαράς και η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία με την τρόικα επειδή είχαν μια διαφορά λίγο πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Και η κ. Μέρκελ προτίμησε γι' αυτό το δισεκατομμύριο να βάλει στη γωνία την κυβέρνηση, να στερηθεί έναν «βολικό» -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πάντα- συνομιλητή και να πριμοδοτήσει τον κ. Τσίπρα μόνο και μόνο για να συζητήσει μαζί του τη διαγραφή μερικών δεκάδων δισεκατομμυρίων από το χρέος. Οσο και αν η προπαγάνδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να περάσει αυτό το σενάριο, δυστυχώς, δεν στέκει με τίποτα.
 
Μπορεί σε ορισμένους ακαδημαϊκούς κύκλους το «κούρεμα» του χρέους να έχει υποστηρικτές -αυτό άλλωστε ίσχυε και για το 2010-, οι αποφάσεις όμως στην Ενωση λαμβάνονται με βάση πολιτικές σκοπιμότητες και συσχετισμούς. Και δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες είναι διατεθειμένες να κάνουν ένα τέτοιο δώρο στην Ελλάδα. Το αντίθετο. Ο ένας μετά τον άλλο, συντηρητικοί ή σοσιαλιστές, από τον Ολάντ έως τη Μέρκελ και από τη Λαγκάρντ έως τον Φινλανδό πρωθυπουργό, διευκρινίζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ότι «κούρεμα» δεν συζητείται. Οσο για τη συμμαχία του Νότου, μετά την Ιρλανδία, τώρα και η Πορτογαλία βγαίνει από την επιτήρηση εξοφλώντας το ΔΝΤ. Το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι να συνδέσουν την τύχη τους με την Ελλάδα - ιδίως αν επιλέξει να γίνει το «μαύρο πρόβατο».
 
(...) Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν έχουν κατανοήσει πόσο εύκολο είναι να συμβεί το ατύχημα. Σήμερα, η Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες της για ρευστότητα με κεφάλαια 45 δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - τόσα λείπουν από τις καταθέσεις. Τα δάνεια αυτά από την ΕΚΤ, ωστόσο, ισχύουν όσο είμαστε σε πρόγραμμα - δηλαδή Μνημόνιο. Από τις 28 Φεβρουαρίου θα είμαστε εκτός προγράμματος και ανά 15νθήμερο θα πρέπει να εγκρίνεται η χρηματοδότηση των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό. Με άλλα λόγια, θα είμαστε υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της ΕΚΤ, η οποία θα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να μας αντιμετωπίσει όπως την Κύπρο.
 
Ακόμα και αν δεν το κάνει, η παράταση της εκκρεμότητας και η αδυναμία κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών θα δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία. Ιδίως αν οι παροχές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν οδηγήσει σε έκρηξη του ελλείμματος.  

Απέναντι σε όλα αυτά, το μόνο όπλο που θα διαθέτει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η «απειλή» της εξόδου από το ευρώ - να χάσουν δηλαδή οι Ευρωπαίοι τα χρήματά τους και να δημιουργηθεί ο κίνδυνος ντόμινο στην Ευρωζώνη. 

 Είναι πειστική μια τέτοια απειλή; Κι ακόμα χειρότερα, μπορούμε να φανταστούμε να βρεθούμε στην ανάγκη, για πολιτικούς λόγους φυσικά, να την πραγματοποιήσουμε;
 
Δεν είναι εύκολο και δεν είναι πια της στιγμής να προβλέψουμε τι τελικώς θα γίνει. Πέρα από την οικονομία, όμως, έχει σημασία να έχουμε στο μυαλό μας πως όσα συμβούν θα έχουν επιπτώσεις στη δημοκρατία μας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καλλιεργήσει ανεδαφικές προσδοκίες. Αν υποκύψει στον ρεαλισμό, θα πριμοδοτήσει τις δυνάμεις που επιβουλεύονται τη δημοκρατία. Αν όχι, θα οδηγήσει τη χώρα στα βράχια και το αποτέλεσμα δεν θα είναι πολύ διαφορετικό

Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι αυτά θα είναι τα σκληρά διλήμματα της επόμενης ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: