"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: «Δεν θέλουμε τα 7 δισ.» επιμένει (!!!) στους ΝΥΤ ο Βαρουφάκης - Μαλλον με εντολή Τσίπρα , ο Θεός της Ελλάδος θα βρέξει λεφτά!!!

«Δεν θέλουμε τα 7 δισ. Θέλουμε να καθήσουμε και να ξανασκεφτούμε όλο το πρόγραμμα», δήλωσε σε συνέντευξή του στους New York Times ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.
Οπως αναφέρεται στη συνέντευξη, ο κ. Βαρουφάκης – οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «οικονομολόγο από ατύχημα» και «ασταθή Μαρξιστή» - σκιαγραφεί αυτό που θεωρεί ο ίδιος ως την καρδιά του προβλήματος: ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και η λιτότητα συμβάλλει σε έναν «εικονικό πνιγμό, όπου το κεφάλι μας κρατείται διαρκώς κάτω από το νερό».


Ο νέος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Ελλάδα ήθελε να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της, αλλά δεν επιδιώκει μια αντιπαράθεση μαζί τους, μιλώντας είτε για την  Φρανκφούρτη (ΕΚΤ), τις Βρυξέλλες (Ε.Ε.) ή την Wall Street.
Όπως ανέφερε, το μόνο που ζητάει η νέα κυβέρνηση είναι «ένα σχέδιο που θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της δανειακής σύμβασης για την χώρα μας και θα της δώσει την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά τις πολιτικές των τελευταίων ετών που δημιούργησαν τεράστια κοινωνική διαφθορά».


Ο χρόνος είναι, ωστόσο, περιορισμένος, σημειώνουν οι New York Times. Ακόμη κι αν η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να συμμορφωθεί με τους όρους των συμφωνιών διάσωσης, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει την ανάγκη της εκκρεμούσας δόσης των 7 δισ. ευρώ του προγράμματος, ώστε να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος, το οποίο θα καταστεί ληξιπρόθεσμο τον Αύγουστο


Παρόλα αυτά, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «δεν χρειαζόμαστε αυτά τα 7 δις. ευρώ», προσθέτοντας:
 

«Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Σκοπός μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου», η οποία όπως διευκρινίζει, θα είναι απλώς μια μετάθεση του προβλήματος.


Αντίθετα, σημειώνει, στόχος είναι να βρούμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους και της οικονομίας.
 


Ο κ. Βαρουφάκης δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες για την ασφάλεια των Ελληνικών τραπεζών, παρά τις αναφορές περί μαζικής εκροής καταθέσεων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ απο την χώρα.
 


«Περιμέναμε ότι τις πρώτες μέρες της κυβέρνησής μας θα είχαμε αναταράξεις», είπε. 


«Μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις αυτής της κυβένρησης είναι λογικές, θεραπευτικές και ευνοούν την συνεργασία, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα επανέλθουν...»
 

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα δεν σταματά τις ιδιωτικοποιήσεις, παρά τα όσα δήλωσε ένας άλλος υπουργός.
 


“Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η χώρα θα γίνει γοητευτικός προορισμός για απ’ευθείας επενδύσεις του εξωτερικού, αλλά δεν μας ενδιαφέρει ούτε να ξεπουλήσουμε, ούτε να πουλήσουμε τα ασημικά της οικογένειας…”
 

“Καταλαβαίνω τους φόβους των εταίρων μας ότι αν μας δοθεί μία ευκαιρία για επανεκκίνηση μπορεί να γυρίσουμε πίσω και να καταλήξουμε εκεί που είμασταν το 2009” είπε. “Είναι σημαντικό να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν θέλουμε και δεν θα κάνουμε κάτι τέτοιο…”

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: