"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Με το καλημέρα στα «κάγκελα»!!!


Με το «καλημέρα», η εξωτερική πολιτική της νέας κυβέρνησης έπεσε στα βαθιά. Το πρώτο «τζαρτζάρισμα» με τους Ευρωπαίους εταίρους ήρθε για τις νέες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ενα κείμενο της γραφειοκρατίας που προοριζόταν για συζήτηση και έγκριση από τους υπουργούς των Εξωτερικών στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση και εμφάνιζε «κοινή θέση» των εταίρων για επιπλέον μέτρα κατά της Μόσχας, προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα.
Τι ακριβώς συνέβη, αν δηλαδή η «ομοφωνία» ήταν σκόπιμη για να ανιχνευθούν οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς ενόψει και του χθεσινού συμβουλίου ή απλώς θεωρήθηκε κείμενο ρουτίνας δεδομένης της σύμπλευσης της Αθήνας σε προηγούμενα μέτρα κατά της Ρωσίας για το ίδιο θέμα, δεν είχε γίνει γνωστό έως χθες.

Η ουσία είναι ότι η νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ «τσίμπησε» και ανέβηκε αμέσως στα «κάγκελα» μεταδίδοντας προς τα έξω την εντύπωση πως κινείται προς αλλαγή γεωπολιτικού προσανατολισμού με πρώτο βήμα το φλερτ με τη Ρωσία στο φλέγον ζήτημα της Ουκρανίας.

Δεν γκρίνιαξε βεβαίως άδικα, καθώς όπως φαίνεται δεν είχε ενημερωθεί καν. Ομως η εικόνα της «περήφανης» και «πατριωτικής» εξωτερικής πολιτικής, που επιχείρησε αρχικά να καλλιεργήσει, εξόργισε τους εταίρους και αναγκάστηκε να «μαζέψει» γρήγορα το κλίμα. 

Ωστόσο, η ζημιά είχε προκληθεί ήδη, με τους Ευρωπαίους να γίνονται «μπαρούτι», καθώς εξέλαβαν ως πρόκληση την παραβίαση του κανόνα της αλληλεγγύης των μελών και μάλιστα από μια χώρα που τα τελευταία χρόνια «ζει και αναπνέει» χάρη σε αυτήν.  

Δεν ήταν μόνο η δήλωση του φιλικότατου προς τη χώρα μας Μάρτιν Σουλτς ότι «είδα με φρίκη σήμερα την Ελλάδα να εγκαταλείπει την κοινή θέση της Ε.Ε. για τη Ρωσία».
Και μόνο τα tweets προσωπικοτήτων με επιρροή στην Ευρώπη, αλλά και τα σχόλια ηγετικών στελεχών όλου του ευρωπαϊκού πολιτικού φάσματος να διάβαζε κανείς ή να έριχνε μια ματιά στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των ξένων ΜΜΕ, θα εισέπραττε ένα απίστευτα εχθρικό, εναντίον της Ελλάδας, κλίμα.

Για ποιο λόγο ένα τέτοιο ξεκίνημα; 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως, ως κόμμα της αντιπολίτευσης είχε σχεδόν υιοθετήσει την εκδοχή της Μόσχας στο ουκρανικό.
Τώρα όμως κρατάει τις τύχες της χώρας στα χέρια του και οφείλει μέσα από συμβιβασμούς εντός Ε.Ε. –με αυτούς πορεύεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα– να οδηγεί το καράβι σε ασφαλή νερά.

Ως Ελλάδα έχουμε απόλυτη ανάγκη από την αλληλεγγύη των εταίρων και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους: 


Θα τη χρειαστούμε στις επερχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, στο Μακεδονικό, σε μια ενδεχόμενη κρίση με τον εξ Ανατολών γείτονα, ο οποίος όπως μεταδόθηκε χθες αποφάσισε να εγκαταστήσει πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στην Κύπρο! 

Και αλληλεγγύη «α λα καρτ» δεν παρέχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: