"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ψυχρός Πόλεμος με Ισραήλ και ΗΠΑ


Αντισημίτης νταής ο Ερντογάν για τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ Λίμπερμαν την Τετάρτη 14.1, δολοφόνος ισάξιος των τζιχαντιστών δραστών της σφαγής στο Παρίσι στις 7.1 ο Νετανιάχου σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Νταβούτογλου.
 
Είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός κλιμακώνει τη ρητορική αντιπαράθεση με εξομοίωση της σφαγής στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο με τον βομβαρδισμό της Γάζας και την επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά, καθώς περιμένει να κλιμακωθούν οι πιέσεις στη χώρα του να σφραγίσει τα σύνορα με τη Συρία.
 
Στην ίδια προφανώς λογική του ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου  χθες ξανά το θέμα του αιτήματος της Αγκυρας προς τις ΗΠΑ για έκδοση του ιμάμη Γκιουλέν και πρόσθεσε ότι, αν δεν ικανοποιηθεί, θα τεθεί σε κίνδυνο η συνεργασία των δύο χωρών.
 
Και οι δύο  δηλώσεις, που προφανώς διαμηνύουν ότι, αν μας ρίξετε ευθύνες για τη διακίνηση τζιχαντιστών μεταξύ Συρίας-Ευρώπης ως πρόσχημα για να μας εξαναγκάσετε σε αλλαγή πολιτικής στη σύγκρουση στη χώρα αυτή, θα ανοίξουμε άλλα μέτωπα, χαϊδεύουν τα αυτιά όχι μόνον της εκλογικής βάσης του ΑΚΡ αλλά της συντριπτικής πλειοψηφίας της τουρκικής κοινής γνώμης.
 
Τούτων λεχθέντων η προσφιλής τακτική της Τουρκίας να διευρύνει μια αντιπαράθεση όταν αισθάνεται ότι πιέζεται ανοίγοντας νέα μέτωπα, κινδυνεύει αυτή τη φορά να έχει υψηλότατο κόστος. Οποια και αν είναι η πραγματικότητα σήμερα στα σύνορα με τη Συρία, μέχρι πρόσφατα οι παραμεθόριες περιοχές της ΝΑ Τουρκίας ήταν ορμητήριο και κέντρο στήριξης των κάθε λογής ισλαμιστών.
 
Αν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θέλουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα πυγμής στην Αγκυρα, μπορούν πολύ εύκολα να συγκροτήσουν ένα διευρυμένο μέτωπο χωρών που με εργαλείο το σφράγισμα των συνόρων με τη Συρία θα εξαναγκάσουν την Τουρκία σε πλήρη αποχή από κάθε είδους ανάμειξη στη σύγκρουση.
 
Ομως τους Ερντογάν-Νταβούτογλου δεν τους απασχολεί η κλινικά νεκρή ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ ούτε διεκδικούν τον χαμένο ρόλο του προνομιακού συμμάχου των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή.
 
Εν όψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών της προσεχούς άνοιξης επενδύουν: 


Εντός συνόρων σε αύξηση ποσοστών και εκτός συνόρων μεγαλύτερη επιρροή στους σουνίτες μουσουλμάνους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, Νοτιοδυτική Ασία και Βόρεια Αφρική.  

Το αμάλγαμα μιας συνωμοσίας ΗΠΑ-Ισραήλ, Γκιουλέν κατά του Ερντογάν δεν αποκλείεται να συμβάλει αποφασιστικά σε μια ακόμη εκλογική νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: