"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Προσέξτε ποιους θα ψηφίσετε. Μαυρίστε ημιμαθείς, μαϊντανούς και γραφικούς

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

 

Προσέξτε που βάζετε την υπογραφή σας, σάς είχε πει ο πατέρας σας. Ίσως και να το συμπλήρωσε και με κάτι άλλο, όμως δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή. Αλλά ακόμα και αν δεν σας το είπε προσωπικά, όλοι γνωρίζετε την περίφημη ατάκα. Και ο σταυρός στο ψηφοδέλτιο, να ξέρετε ότι είναι κάτι σαν την υπογραφή. Πρέπει να προσέξετε πού θα τον βάλετε.  


Δεν σας λέω ποιο κόμμα να επιλέξετε. Ο καθένας θα κάνει αυτό που ορίζει η συνείδησή του ή και το συμφέρον του. Ωστόσο σας εξορκίζω να σκεφτείτε πολύ προσεκτικά ποιους ή ποιες θα σταυρώσετε. Για να μη μας σταυρώσουν στη συνέχεια όλους μας.
 

Αν για παράδειγμα θέλετε όσοι θα ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ να πάρετε μερίδιο από τα ευρώ που θα τυπώσει η Ραχήλ, τότε ψηφίστε την. Πού ξέρετε; Μπορεί να καταφέρει να μηδενίσει και το Χρέος.  Αλλά δεν είναι μόνο αυτή:


  Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί από όσους επί δυόμιση χρόνια κρατούσαν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους που ήταν ή ημιμαθείς ή περιορισμένης αντίληψης και κατανόησης της πραγματικότητας. Όχι ότι παλιότερα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Αλλοίμονο. Απλά οι πολλοί από τους συμμετέχοντες στην περίφημη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας αποδείχθηκαν χειρότεροι από τους προκατόχους τους. Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων δυστυχώς διολισθαίνουν κατ’ επανάληψη σε επιλογές που μόνο ατού έχουν την αναγνωρισιμότητα.
 

Επειδή όμως η ανθρωπογεωγραφία της Βουλής θα ανανεωθεί στις προσεχείς εκλογές και πάλι σε πολύ μεγάλο βαθμό, καλό θα είναι αυτή τη φορά να μην πάρουμε φόρα και να ψηφίσουμε όποιον απλά μας φαίνεται αναγνωρίσιμος, αλλά να προσπαθήσουμε να στείλουμε κανέναν σοβαρό άνθρωπο στο κοινοβούλιο. Μην κάνετε πλάκα. Ψηφίστε σοβαρά. Ανεξαρτήτως κομματικής επιλογής. Υπάρχει η ευκαιρία να εκλεγούν πρόσωπα που να μπορούν να κάνουν δουλειά. Και η κατάσταση δεν σηκώνει πειραματισμούς. 


Χορτάσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια από νταραβεριτζήδες, γραφικούς, τηλε-μαϊντανούς, «γλάστρες», γόνους και  νταήδες. Ας προσπαθήσουμε στο μέτρο του δυνατού να προωθήσουμε ανθρώπους σοβαρούς, με γνώσεις, εμπειρία διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων, πολιτικούς με ιδέες και όραμα.

Μήπως και συνολικά αναβαθμιστεί το επίπεδο εκείνων που θα κληθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα να λάβουν αποφάσεις εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της χώρας. Και υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης. Ας αφήσουμε αυτή τη φορά τους καραγκιόζηδες στο θέατρο σκιών, ας ανταμείψουμε όσους πραγματικά μόχθησαν και πάλεψαν για το δημόσιο συμφέρον και ας δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους φρέσκους που αξιοκρατικά δικαιούνται να ηγηθούν της χώρας. Είτε από την κυβερνητική πλευρά, είτε με τον ιδιαίτερα σημαντικό θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης. Και αν δεν τους ξέρετε, ψάξτε το λιγάκι και θα βρείτε άξιους ανθρώπους. Δεν μπορεί, υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: