"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Η επέλαση του Σουλτάνου

Αρνούμενος να περιοριστεί στον παραδοσιακά εθιμοτυπικό ρόλο του προέδρου, ο Ερντογάν συγκαλεί πλέον ως άλλος σουλτάνος υπουργικά συμβούλια στο υπερπολυτελές παλάτι του στην Αγκυρα

Ως αδιαφιλονίκητος ηγέτης της «νέας Τουρκίας», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν νιώθει πια την ανάγκη να κρυφτεί πίσω από προσχήματα. Οι διαθέσεις του είναι σαφείς. Εγινε πρόεδρος με την ψήφο του λαού τον περασμένο Αύγουστο (ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στα τουρκικά χρονικά μετά τον Ατατούρκ) και τώρα θέλει να γίνει σουλτάνος με την ανοχή του λαού, αλλάζοντας το πολίτευμα (σε προεδρικό) και πριμοδοτώντας τον εαυτό του με υπερεξουσίες.

Ο Ερντογάν δεν περιορίζεται σε ρόλο εθιμοτυπικό, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του στον προεδρικό θώκο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μετακόμισε στην προεδρία όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη (καθώς δεν μπορούσε να διεκδικήσει μια τέταρτη πρωθυπουργική θητεία).

Ως πρόεδρος λοιπόν πλέον, ο ισλαμιστής Ερντογάν... προήδρευσε χθες για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο ίδιος στο φαραωνικό «λευκό παλάτι» του στην Αγκυρα, με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου παραδίπλα σε ρόλο παρατηρητή.

Μέχρι και τον Αύγουστο, οι πρόεδροι στην Τουρκία δρούσαν ως «σύμβολα» στο περιθώριο της διακυβέρνησης. Για να ηγηθούν δε κάποιου υπουργικού συμβουλίου (πράγμα που όντως προβλέπεται από το Σύνταγμα), έπρεπε να συντρέχει... έκτακτη ανάγκη και να δοθούν προηγουμένως εξηγήσεις. Ωστόσο το άλλοτε έκτακτο γίνεται πλέον μόνιμο, με τον Ερντογάν σε ρόλο de facto ηγέτη (κράτους και κυβέρνησης) να προεδρεύει στο εξής τακτικά σε υπουργικά συμβούλια (σε μια συνεδρίαση ανά δίμηνο, σύμφωνα με πληροφορίες).

 Ενδεικτική και η απόφασή του να προχωρήσει στη σύσταση 12 υπηρεσιών που στόχο θα έχουν «την καλύτερη εναρμόνιση στις κινήσεις μεταξύ κυβέρνησης και προεδρίας». Ο ίδιος έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει ότι θέλει να μετατρέψει το σύστημα της Τουρκίας σε προεδρικό.

Για να το καταφέρει, χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 στο Κοινοβούλιο... την οποία δεν έχει αλλά σκοπεύει να εξασφαλίσει στις επόμενες γενικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν πριν από τον Ιούνιο του 2015.

«Καπελώνει» τον Νταβούτογλου
Θεωρητικά, είναι ο αρχηγός της τουρκικής κυβέρνησης και ο ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Πρακτικά, μοιάζει με πιόνι στη σκιά του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υπερασπίστηκε με δηλώσεις του ως «συνταγματική» και «φυσιολογική» την επιλογή του Ερντογάν να προεδρεύει των υπουργικών συμβουλίων. Φήμες ωστόσο θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει ενοχληθεί έντονα από τις πρωτοβουλίες του προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: