"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κυβερνοεπιθέσεις στο Πεντάγωνο

Της ΜΙΝΑΣ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις δέχτηκαν οι ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο, επισημαίνοντας ότι περίπου 24.000 αρχεία εκπλάπησαν από ξένες κυβερνήσεις.

O Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Γουίλιαμ Λιν, παραδέχτηκε ότι το Πεντάγωνο έγινε στόχος μίας από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις που έχουν δεχτεί η Αμερική, στο πλαίσιο της παρουσίασης της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων.

Κατά την ομιλία του σε πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ουάσιγκτον, ο Λιν αποκάλυψε την παραβίαση του πρωτοκόλλου Ασφαλείας του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, τόνισε ότι "τον περασμένο Μάρτιο άγνωστοι κατάφεραν να αποσπάσουν πληροφορίες από τα πιο ''ευαίσθητα'' συστήματα των ΗΠΑ. Δυστυχώς στην εποχή μας τα bits και τα bytes μπορεί να είναι εξίσου βλαβερά όπως οι σφαίρες και οι βόμβες", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το "Reuters", η κλοπή 24.000 αρχείων έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον αμερικανικό αμυντικό τομέα των ΗΠΑ, που υπολογίζεται πάνω από ένα τρισ. δολάρια. Κίνα και Ρωσία είναι οι συνήθεις ύποπτοι για τις κυβερνοεπιθέσεις.

"Οι ΗΠΑ" είπε χαρακτηριστικά, "θα αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις από χάκερ του εξωτερικού ακόμα και με στρατιωτικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, το σαμποτάζ σε αμερικανικά συστήματα υπολογιστών από χάκερ του εξωτερικού μπορεί να θεωρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις και αιτία πολέμου.

Συγκεκριμένα, εάν μία επίθεση από χάκερ προκαλέσει νεκρούς, ζημιές, καταστροφές ή σημαντική διατάραξη της δημόσιας ζωής στη χώρα, τότε οι ΗΠΑ θα διατηρούν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη. Με τη νέα στρατηγική, η κυβέρνηση των ΗΠΑ στοχεύει να αποτρέψει πιθανούς χάκερ, ενώ εκτιμά ότι ενδεχόμενες επιθέσεις σε πυρηνικά εργοστάσια, συγκοινωνιακούς σταθμούς και αγωγούς πετρελαίου είναι πιθανές μόνο εάν εκείνοι λάβουν πληροφορίες από ξένες κυβερνήσεις.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: