"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΑ: Δολοφόνησαν το "αηδόνι της επανάστασης"

Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Με την ποίηση καταπιανόταν πολύ προτού η Αραβική Ανοιξη μυρίσει στη Συρία. Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Ιμπραήμ Κασούς, ο σύρος πυροσβέστης από τη Χάμα, έπιανε μολύβι και χαρτί κι έγραφε στίχους για την αγάπη ή την οικονομική οδύσσεια, τη δική του και των συμπατριωτών του. Με την έναρξη της επανάστασης, χιλιάδες διαδηλωτές δανείστηκαν τους ζωηρούς στίχους του για να τραγουδήσουν στον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ «Ηρθε η ώρα να φύγεις». 

 Το μήνυμα λοιπόν που ήθελαν να περάσουν οι φονιάδες του κόβοντάς του το λαρύγγι έγινε από όλους αμέσως απολύτως σαφές.

Το πτώμα του 42χρονου πυροσβέστη από τη Χάμα, πατέρα τριών αγοριών, βρέθηκε στο ποτάμι. Η σφαγή του είναι ένα μικρό δείγμα μιας εξέγερσης που όσο εξελίσσεται συναντά όλο και πιο βίαιη καταστολή: περίπου 3.000 Σύροι αγνοούνται από την έναρξη των κινητοποιήσεων για την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ, όπως αποκάλυψε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz. Σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία ανακοίνωσε πως θα διοργανώσει εκστρατεία με σκοπό την απελευθέρωσή τους, πρόκειται για συλληφθέντες από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας. Ακτιβιστές εκτιμούν πως περισσότεροι από 1.600 Σύροι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των ειρηνικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται εδώ και τέσσερις μήνες σε διάφορες πόλεις της Συρίας.

«Ολα τα ποιήματα και τα τραγούδια τα έγραφε ενστικτωδώς», αποκαλύπτει ο επιστήθιος φίλος του Σαλέχ Αμπού Γιαμάν. «Καθόταν σε μια παρέα με τους φίλους του κι έπειτα από λίγο άρχιζε την απαγγελία». Καθώς η Χάμα γινόταν ένα από τα πιο θερμά μέτωπα της επανάστασης - στις αρχές Ιουνίου, 65 άνθρωποι έπεσαν νεκροί σε αυτήν την πόλη από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας - ο Κασούς έστρεψε προς διαφορετική κατεύθυνση την πένα του.

Την 1η Ιουλίου, εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της Χάμα και τραγουδούν με πάθος: «Ελα, Μπασάρ. Ηρθε η ώρα να φύγεις. Η ελευθερία είναι στο κατώφλι μας». Δύο ημέρες αργότερα, στις 3 Ιουλίου, ο Κασούς εξαφανίζεται. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν ένα λευκό αυτοκίνητο να του κλείνει τον δρόμο ενώ βρισκόταν καθ' οδόν για τη δουλειά. Βγήκαν βιαστικά μερικοί άνδρες, τον τσουβάλιασαν κι έγιναν καπνός. «Ημασταν σίγουροι ότι ήταν πράκτορες της Ασφάλειας», σχολιάζει ο φίλος του Γιαμάν. Τα ξημερώματα της επομένης, οι κάτοικοι βρήκαν το πτώμα του στο ποτάμι Ορόντες.

Η δολοφονία του Κασούς προκάλεσε σάλο, κυρίως λόγω της βαρβαρότητας που επινόησαν οι δολοφόνοι για να περάσουν το μήνυμά τους. Στις 4 Ιουλίου, χιλιάδες συνοδοιπόροι του τον αποχαιρέτησαν - πλην του τραγουδιστή που ερμήνευσε τα τραγούδια του στην τελευταία συναυλία, ο οποίος κρύβεται. «Τον σκότωσαν για να τον φιμώσουν. Δεν ξέρουν ότι ζει σε εκατομμύρια καρδιές», γράφουν οι θαυμαστές του στην ιστοσελίδα που έχουν δημιουργήσει προς τιμήν του στο facebook. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: