"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Ελλάδα δεν σώζεται

Γράφει ο ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

Η Ελλάδα δεν σώζεται. Διότι η σωτηρία της Ελλάδας δεν βρίσκεται στα δημοσιονομικά μερεμέτια. Η Ελλάδα δεν σώζεται γιατί οι γάγγραινες στο σώμα της είναι τόσο πολλές, ώστε αν τις κόψεις δεν θα σου μείνει πια σώμα.

Η Ελλάδα δεν σώζεται επειδή όλα όσα λέγονται για τη σωτηρία της βασίζονται σε ένα τεράστιο ψέμα. Όλοι λένε πως έχει κάνει προόδους, πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο, πως πατάει καλά στην ανηφόρα. Όμως υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό; Η μόνη αλήθεια βρίσκεται στις θυσίες των γνωστών υποζυγίων, που έχουν ως αποτέλεσμα μια ελαφρά βελτίωση κάποιων δεικτών. Η αλήθεια είναι πως θυμίζουμε δρομέα που τρέχει επάνω σε διάδρομο. Μπορεί να ιδρώνει, αλλά δεν πηγαίνει πουθενά, μένει στο ίδιο σημείο

Η Ελλάδα δεν σώζεται επειδή εδώ και έναν χρόνο δεν έκανε απολύτως τίποτα για να σωθεί. Απολύτως τίποτα. Διατήρησε το ίδιο τεράστιο κράτος και κόβει το φαγητό των παιδιών της για να το συντηρήσει. Επίσης διατήρησε ακμαιότατες τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή και την ατιμωρησία. Το μόνο που έκανε ήταν να πληρώνει το κόστος τους. Επίσης η Ελλάδα έκανε όσα μπορούσε για να τη μισήσεις. Δεν θα σας πω ότι με τουρκοκρατία θα μας έβγαινε φθηνότερα, γιατί θα αρχίσουμε πάλι τα γνωστά με τα mail. Θα σας πω, όμως, ότι αυτό που θα αισθανθείτε όταν πάρετε στα χέρια σας τον λογαριασμό του Μεσοπρόθεσμου θα είναι πρωτόγνωρο. Μην τρομάξετε όμως, θα είναι μίσος αγνό.

Η Ελλάδα δεν σώζεται επειδή ακόμα και την ύστατη ώρα θρέφεται με τα νέα μεγάλα εθνικά ψέματα. Αν ρωτήσετε τον διπλανό σας, θα σας πει ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκή, ότι προκλήθηκε από τις ανισορροπίες μέσα στην Ευρωζώνη, από την ασχήμια του καπιταλισμού. Κανένας δεν θα σας πει ότι η κρίση προκλήθηκε επειδή τα ελληνικά μουσεία έχουν 40 κηπουρούς.Δυστυχώς, κανείς δεν θα σας πει ότι η κρίση είναι το ελληνικό όνειρο του διορισμού στο Δημόσιο που μετατράπηκε σε εφιάλτης. Αλλά ποιος να σας το πει; Μια άτολμη και αδύναμη κυβέρνηση ή μια χυδαία λαϊκίζουσα αντιπολίτευση; Δεν θα σας το πει κανείς επειδή, απλώς, εσείς οι ίδιοι αρνείστε να το πείτε στον εαυτό σας. Μην το ψάχνετε, οι ιδέες και οι εμμονές που έχουν φυτευτεί στο κεφάλι μας έβγαλαν ρίζες, κατέλαβαν το οπτικό νεύρο, δεν μας αφήνουν πια να δούμε καθαρά.

Η Ελλάδα δεν σώζεται επειδή ακόμα και σήμερα στο Πάρκο Ελευθερίας μαζεύονται παρέες που μακαρίζουν την τύχη του επόμενου πρωθυπουργού, του Σαμαρά, που θα παραλάβει μια χώρα σε περιβάλλον τελικής λύσης, την οποία θα πρέπει απλώς να υλοποιήσει. Για να σας το πω πιο ωμά, αυτή η χώρα δεν θα σωθεί επειδή επιμένει να διατηρεί μια ψευδαίσθηση υπερηφάνειας που πλέον δεν υφίσταται. Αν μπορούσαμε να αποδεχθούμε την ταπείνωσή μας, θα βλέπαμε το πρόβλημα ως έχει, όχι όπως θέλουμε να το βλέπουμε. 

Κατά τη γνώμη μου, τα ελληνόπουλα θα έπρεπε να διδάσκονται ότι η Ελλάδα ταπεινώθηκε με ευθύνη του λαού και των ηγετών της. Τα ελληνόπουλα πρέπει να μάθουν ότι για πρώτη φορά μετά το 1821 οι τύχες της χώρας αφέθηκαν σε ξένα χέρια. Πριν από δύο αιώνες η Ελλάδα συμβόλιζε κάτι φωτεινό για την ανθρωπότητα. Τώρα είναι πρόβλημα. Δεν μας λυπούνται. Μας σιχαίνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: