"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η κλιματική αλλαγή απειλεί την παγκόσμια ειρήνη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Yψιστη απειλή για την ειρήνη και την παγκόσμια ασφάλεια αποτελεί η κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί κείμενο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ που υπογράφηκε χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις Κίνας, Ινδίας και Βραζιλίας. "Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. Η κλιματική αλλαγή, οι λιμοί και η άνοδος της θάλασσας αποτελούν απειλές για τη διεθνή ειρήνη", τόνισε ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι Μουν την επαύριο της κήρυξης δύο νότιων επαρχιών της Σομαλίας σε κατάσταση λιμού.

Η ομάδα των BRICS αντιτίθεται στην "πολιτικοποίηση" του παγκόσμιου κλιματικού προβλήματος και στη συμπερίληψή του στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να μη δοθεί αφορμή για νέες επεμβάσεις σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Eντονη διαφωνία υπήρξε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και μεταξύ Ρωσίας - Γερμανίας. Ωστόσο, το Βερολίνο συμφώνησε πως "είναι πολύ νωρίς να μπει στην ατζέντα του Σ. Ασφαλείας η σύσταση σώματος ''πράσινων κυανόκρανων''", που θα αναλαμβάνουν ειρηνευτικές αποστολές σε εστίες περιβαλλοντικών κρίσεων. Αυτός που έδειξε να επείγεται για δράση ήταν ο πρόεδρος του Ναούρου, Μάρκους Στίβεν, η χώρα του οποίου κινδυνεύει να καταποντιστεί στον Ειρηνικό. Ζήτησε από το Σ. Ασφαλείας να ορίσει αμέσως ειδικό αντιπρόσωπο για την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια.

Πάντως ο Ατσίμ Στάινερ, του Παγκόσμιου Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, προειδοποίησε ότι σύντομα η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακραίες προκλήσεις, αναφερόμενος ενδεικτικά στα διατροφικά προβλήματα Σομαλίας και Πακιστάν από τις πλημμύρες και την ξηρασία αντιστοίχως.

Επικαλούμενος τις επιστημονικές προβλέψεις για αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας κατά 3-4 βαθμούς Κελσίου και για άνοδο του επιπέδου της θάλασσας κατά 1 μέτρο μέσα στον 21ο αιώνα, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε πως τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής "όχι απλώς φαίνονται, αλλά και επιταχύνονται". Εθιξε ακόμη το πρόβλημα της μαζικής μετακίνησης πληθυσμιακών ομάδων, με αφορμή το επισιτιστικό πρόβλημα της Σομαλίας.

Γι' αυτό το θέμα ο ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα στη Ρώμη, ώστε να κινητοποιηθεί άμεσα η διεθνής κοινότητα και να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους που απειλούνται από την πείνα και την ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής.

Η διάσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) με τη συμμετοχή εκπροσώπων των 191 κρατών-μελών του ΟΗΕ, διεθνών οργανισμών, τραπεζών και διαφόρων ΜΚΟ. Η βρετανική οργάνωση Oxfam κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις για εγκληματική αμέλεια απέναντι στην τραγωδία της Ανατ. Αφρικής. Ωστόσο, η κατάσταση στη Σομαλία παραμένει επικίνδυνη για τις ανθρωπιστικές αποστολές. Ενδεικτικά χθες η ακραία ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σεμπάμ, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, απήγαγε τη νέα υπουργό Γυναικείων Υποθέσεων στο Μογκαντίσου.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: