"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι λομπίστες που χειραγωγούν την πολιτική των ΗΠΑ

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οι αδελφοί Κόουκ παρακάµπτουν τους νόµους, χειραγωγούν την πολιτική, είναι η Στάνταρντ Οϊλ της εποχής µας, γράφει ο Τσαρλς Λιούις, ο ιδρυτής του ανεξάρτητου διακοµµατικού Κέντρου για τη ∆ηµόσια Ακεραιότητα (CPI), επικαλούµενος την πετρελαϊκή εταιρεία που έγινε παντοδύναµη και υπαγόρευε τη βούλησή της στους πολιτικούς σε τέτοιο βαθµό που το 1911 το Ανώτατο ∆ικαστήριο των ΗΠΑ της επέβαλε να διαλυθεί σε 34 εταιρείες.

Πολυδισεκατοµµυριούχοι εγκατεστηµένοι στη Γουίτσιτα του Κάνσας κατέχουν το 84% του οµίλου Koch Industries, ο οποίος έχει 70.000 µισθωτούς και είναι ο δεύτερος µεγαλύτερος µη εισηγµένος αµερικανικός όµιλος, µετά την Cargill. Κάνει τζίρο 100 δισεκατοµµύρια δολάρια από τη διύλιση πετρελαίου, το φυσικό αέριο, τα µεταλλεύµατα, το χαρτί, τα χηµικά και τα χρηµατοπιστωτικά προϊόντα. Οι δύο αδελφοί αντιπροσωπεύουν µαζί την πέµπτη µεγαλύτερη περιουσία στις ΗΠΑ. Και είναι οι κύριοι χρηµατοδότες του Tea Party και της αµερικανικής Ακροδεξιάς γενικότερα, των οργανώσεων που είναι εναντίον των µεταναστών, των µουσουλµάνων, των αµβλώσεων. Από ιδεολογία; Μάλλον για την τσέπη τους, αποφαίνεται το CPI σε έρευνα που πραγµατοποίησε για τους δύο αδελφούς.

Το 2004, οι Κόουκ ξόδεψαν «µόνο» 857.000 δολάρια για άσκηση πιέσεων στους πολιτικούς (lobbying), όµως το 2008 το ποσό αυτό αυξήθηκε σε 20 εκατ. δολάρια, ενώ τα δύο επόµενα χρόνια ξόδεψαν άλλα 20,5 εκατοµµύρια. Στην Ουάσιγκτον απασχολούν τουλάχιστον 30 λοµπίστες και µέσω αυτών προσπάθησαν να αλλάξουν περισσότερα από 100 οµοσπονδιακά νοµοθετήµατα. Επιχείρησαν να χαλαρώσουν τις κανονιστικές ρυθµίσεις για εν δυνάµει δηλητηριώδεις ουσίες, όπως οι διοξίνες, το βενζένιο και ο αµίαντος. Αντιτάχθηκαν στην επιβολή περιορισµών στις εκποµπές των αερίων που προκαλούν το φαινόµενο του θερµοκηπίου και χρηµατοδότησαν ιδρύµατα και οργανώσεις που προσπαθούν να δυσφηµήσουν τις επιστηµονικές αποδείξεις για την κλιµατική αλλαγή. Προσπάθησαν να αµβλύνουν προσπάθειες για επιβολή κανονιστικών ρυθµίσεων στην αγορά παραγώγων, στην οποία δραστηριοποιούνται. Οποτε ένας νόµος έθιγε συµφέροντα των Κόουκ, οι λοµπίστες της εταιρείας προσπαθούσαν να τον καταργήσουν. 

Οι ίδιοι λένε πως πιστεύουν ακράδαντα πως όσο λιγότερες κανονιστικές ρυθµίσεις υπάρχουν τόσο καλύτερα είναι για την οικονοµία και γι’ αυτό πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή. Το CPI υποστηρίζει πως το πραγµατικό τους κίνητρο είναι απλώς το χρήµα. ∆ιότι, µολονότι αντιτίθενται σε οποιαδήποτε κυβερνητική παρέµβαση θεωρώντας την αντικαπιταλιστική, βάζουν στο ράφι την ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς και κάνουν ό,τι µπορούν για να επωφεληθούν από τις µεγάλες κυβερνητικές επιδοτήσεις για την αιθανόλη. Ενώ αντιτίθενται κατηγορηµατικά στην επιβολή ενός συστήµατος εξαγοράς δικαιωµάτων εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη βγάζουν εκατοµµύρια εµπορευόµενοι τα δικαιώµατα αυτά. Οπως σηµειώνει ο Πωλ Χάρρις στον «Γκάρντιαν», οι συντηρητικοί των ΗΠΑ θα πρέπει να ανησυχούν κι αυτοί για την αυξανόµενη επιρροή των αδελφών Κόουκ.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: