"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πολιτικός διάδοχος του Δαλάι Λάµα

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σε µια περίοδο δύσκολη για τοΘιβέτ, καθώς ο Δαλάι Λάµα παραιτήθηκε τον Μάρτιο από τον πολιτικό ρόλο του, οι εξόριστοι Θιβετιανοί εξέλεξαν ως πρωθυπουργό και πολιτικό ηγέτη τους έναν διδάκτορα του Διεθνούς Δικαίου και ερευνητή του Χάρβαρντ, τον 43χρονο Λοµπσάνγκ Σενγκέ

Ο νέος πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησηςτου κατεχόµενου από την Κίνα Θιβέτ, η οποία έχει την έδρα της στην Νταραµσάλα της Ινδίας, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τη γη των προγόνων του. Παλαιότερα είχε υπαινιχθεί ότι θα προχωρήσει πέραντης πολιτικής της «µέσης οδού» του Δαλάι Λάµα,η οποία έγκειτο στη διαπραγµάτευση µε την Κίνα µιας αυτονοµίας για το Θιβέτ. Οταν ήταν φοιτητής στο Νέο Δελχί, ήταν επικεφαλής του ριζοσπαστικού Κογκρέσου της Θιβετιανής Νεολαίας, που απαιτούσε την πλήρη ανεξαρτησία του Θιβέτ. Από τότε όµως έχει βάλει νερό στο κρασί του. Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Μαρτίου µεταξύ τριών υποψηφίων, ο Σενγκέ συγκέντρωσε τις ψήφους του 55% των 83.399 θιβετιανών ψηφοφόρων που ζουν εξόριστοι σ’ όλο τον κόσµο. 

Χρειάστηκε ένας µήνας για να συγκεντρωθούν τα αποτελέσµατα, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες. Υπολογίζεται ότι 140.000 Θιβετιανοί ζουν στην εξορία, οι περισσότεροι απ’ αυτούς στην Ινδία, ενώ 6 εκατοµµύρια ζουν στο κατεχόµενο Θιβέτ.

Ο Λοµπσάνγκ Σενγκέ κατοικεί κοντά στη Βοστώνη µε την οικογένειά του. Γεννήθηκε το 1968 σ’έναν οικισµό θιβετιανών προσφύγων στην πόλη Νταρτζίλινγκ της Ανατολικής Ινδίας, όπου οι γονείς του διέφυγαν το 1959, ακολουθώντας τον Δαλάι Λάµα µετά την αιµατηρή καταστολή από τα κινεζικά στρατεύµατα της αντικατοχικής εξέγερσης των Θιβετιανών. Μετά την ανακοίνωση του Δαλάι Λάµαότι παραµένει µεν πνευµατικός ηγέτης του λαού του, όµως παραιτείται από τον πολιτικό ρόλο του υπέρ ενός ηγέτη που θα εκλεγεί από τη θιβετιανή διασπορά, αναµένεται ότι ο Σενγκέ θα έχει σηµαντικά περισσότερες ευθύνες από τον προκάτοχό του, τον 72χρονο Λοµπσάνγκ Τενζίν, γνωστότερο µε τον θρησκευτικό τίτλο Σαµντόνγκ Ρινπός, η θητεία του οποίου λήγει στις 14 Αυγούστου. Μπορεί να µην έχει πείρα από δηµόσια αξιώµατα, όµως η ειδίκευσή του στο διεθνές δίκαιο συνιστά σηµαντικό εφόδιο για έναν ευρύτερο πολιτικό και διπλωµατικό ρόλο. Ως ερευνητής στο Χάρβαρντ, έχει εξάλλου συνεργαστεί µε κινέζους πανεπιστηµιακούς και έχει οργανώσει δύο φορέςσυναντήσεις τους µε τον Δαλάι Λάµα.

Ο Λοµπσάνγκ Σενγκέ πέρασε την παιδική ηλικία του µέσα στη φτώχεια και έχει επανειληµµένα αναφέρει σε συνεντεύξεις του το διαρκές χρέος του προς µια αγελάδα, η οποία πουλήθηκε για να βρεθούν χρήµατα για την εκπαίδευσή του. Σπούδασε Νοµικά στο Πανεπιστήµιο του Δελχί και το 1995 πήγεστη Νοµική Σχολή του Χάρβαρντ µε υποτροφία του Ιδρύµατος Φουλµπράιτ. «Η εκλογή µου», δήλωσε, «σηµαίνει ότι µια νέα γενιά θιβετιανών ηγετών θα ηγηθεί του κινήµατος για την ελευθερία και ότι θα αγωνιστούµε µέχριτο τέλος».

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: