"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Εξεγείρονται οι «σκλάβοι-bloggers» της Huffington Post

Αγωγή ύψους 105 εκατ. δολαρίων κατέθεσε μια ομάδα εξοργισμένων bloggers της Huffington Post κατά του site, της ιδρύτριάς του Arianna Huffington και της AOL. Οι bloggers, που αρθρογραφούν δωρεάν στην HuffPo δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι που το site πουλήθηκε στην AOL αντί 315 εκατ. δολαρίων, αλλά οι ίδιοι δεν πήραν ούτε σεντ.

Επικεφαλής της ομάδας των bloggers είναι ο Jonathan Tasini, ένας συγγραφέας που έγραψε περισσότερα από 250 άρθρα για την Huffington Post χωρίς να πληρώνεται. Παραιτήθηκε λίγο αφότου το site πουλήθηκε στην AOL.

Σύμφωνα με τον Tasini, οι bloggers της Huffington έχουν μετατραπεί «σε σύγχρονους σκλάβους στη φυτεία της Arianna Huffington».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, περίπου 9.000 άτομα αρθρογραφούν στην Huffington Post χωρίς να πληρώνονται. Τα δικά τους κομμάτια συνέβαλαν περίπου κατά το 1/3 στην αξία του site, επομένως, μπορούν να διεκδικήσουν το 1/3 του συνολικού τιμήματος που πλήρωσε η AOL, δηλαδή 105 εκατ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δέκα χρόνια ο Tasini ήταν επικεφαλής μιας ομάδας freelance δημοσιογράφων που κατέθεσαν μήνυση κατά των New York Times. Τότε, είχε κερδίσει την υπόθεση σύμφωνα με την οποία οι δημοσιογράφοι έπρεπε να δώσουν δύο χωριστές άδειες στην εφημερίδα για να δημοσιεύσει τα κομμάτια τους στην έντυπη και την on line έκδοσή της.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: