Τεχνολογικός λαβύρινθος στο ΕΣΥ
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ
Τον... πύργο της Βαβέλ θυμίζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχει εγκαταστήσει στο ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να «επικοινωνήσει» το ένα νοσοκομείο με το άλλο, ούτε καν με το υπουργείο Υγείας.
Πρόκειται για τα προγράμματα υπολογιστών στα οποία αποτυπώνονται όλα τα οικονομικά, διοικητικά και αποθεματικά δεδομένα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων ώστε να παρακολουθούνται οι δαπάνες και να επιτυγχάνονται οι απαραίτητες μειώσεις.
Μέχρι σήμερα κάθε νοσοκομείο προμηθευόταν το δικό του λειτουργικό σύστημα καταγραφής αναγκών, από διαφορετική εταιρεία.
«Η προσπάθειά μας εστιάζεται στο να ενοποιηθούν όλα τα συστήματα, που είναι διαφορετικά μεταξύ τους», υπογραμμίζει με τη δέουσα αισιοδοξία ο υποδιοικητής της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας (Α' ΥΠΕ) Αγγ. Παπαδόπουλος.
Χαρακτηριστικά, τα 17 νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας που ανήκουν στην Γ' ΥΠΕ διαθέτουν συστήματα που έχουν πάρει από δύο διαφορετικές εταιρείες. Οπως αναφέρει ο Χρ. Ζηλίδης, επικεφαλής της Γ' ΥΠΕ, «τα νοσοκομεία αυτά είναι άγνωστο εάν θα μπορούν να συνδεθούν με το κεντρικό σύστημα που θα αναπτύξει το υπουργείο». Εκτός αυτού, όμως, το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο είναι πως οι εταιρείες που παρέχουν το λογισμικό «κλειδώνουν» τα στοιχεία. «Θα έπρεπε η πολιτεία να υποχρεώσει τους αναδόχους με ειδική νομοθετική ρύθμιση να αφήνουν ανοικτά τα δεδομένα ώστε να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε άλλα προγράμματα, διότι δεν μας τα δίνουν και μας εκβιάζουν», συμπληρώνει.
Βέβαια, ο τεχνολογικός... λαβύρινθος του υπουργείου Υγείας δεν σταματά εδώ. Μέσα στο Μάιο προκηρύσσεται διαγωνισμός (μέσω της ΗΔΙΚΑ) ώστε να βρεθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει να εγκαταστήσει ένα νέο ενιαίο σύστημα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Το σύστημα αυτό θα τοποθετηθεί στα 132 νοσοκομεία, στα 202 κέντρα υγείας καθώς και στα 1.390 περιφερειακά ιατρεία όλης της χώρας. Θα συνδεθεί επίσης και με τους περίπου 35.000 γιατρούς που θα αποτελέσουν τη βάση του Ενιαίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ). Και εδώ, όμως, το σύστημα αυτό, που θα καταγράφει όλα τα φάρμακα και τις συνταγές που θα διακινούνται από κάθε ιατρική μονάδα και κάθε γιατρό, θα είναι διαφορετικό από τα ήδη υπάρχοντα.
«Η συντριπτική πλειονότητα των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων στερείται υποδομής. Για να καταλάβετε, ούτε καν το 2% των περιφερειακών ιατρείων δεν έχει υπολογιστή, εκτός αν αποτελεί δωρεά κάποιας εταιρείας ή είναι προσωπικός του γιατρού. Μόνο για τα περιφερειακά, ιατρεία απαιτούνται περίπου 3.000 υπολογιστές ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται και εκπαίδευση του προσωπικού πάνω στο νέο λογισμικό. Πώς θα γίνει όμως αυτό όταν υπηρετεί μόνο επικουρικό προσωπικό, το οποίο παραμένει στη θέση του μόνο για ένα εννιάμηνο και μετά έρχονται άλλοι;» αναρωτιέται ο πρόεδρος των γενικών γιατρών Μποδοσάκης Μερκούρης.
Πάντως, η κυβέρνηση θα διαθέτει σε ετήσια βάση για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΣΥ κοντά στα 15 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα που θα προκηρυχθούν, ενώ με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχει το υπουργείο Υγείας οκτώ μεγάλες εταιρείες διαθέτουν τα απαραίτητα κριτήρια και έχουν τις δυνατότητες να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Με τη βοήθεια αυτού του προγράμματος ο Α. Λοβέρδος ευελπιστεί ότι έως το 2012 θα καταφέρει να εξοικονομήσει, μόνο από τα φάρμακα, κοντά στα 2,6 δισ. ευρώ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ,
ΥΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου