"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η καταστροφή μας, σωτηρία τους

Tου Κωστα Kαλλιτση 
kostas.kallitsis@yahoo.com

Κανείς δεν μπορεί να μας χρεοκοπήσει αν εμείς δεν θέλουμε να χρεοκοπήσουμε. Αν εμείς δεν παραιτηθούμε από την προσπάθεια.

Ας υποθέσουμε ότι δεν καταφέρνουμε να πείσουμε τις αγορές να μας δανείσουν ούτε το 2012 ούτε το 2013, ότι δεν θα μπορέσουμε να ανανεώσουμε το σύνολο των ομολόγων που λήγουν τη δύσκολη 4ετία 2012 - 2015. Αν καθαρίσουμε το τοπίο από τα μοιρολόγια, θα δούμε ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα. 

Το πρώτο, να προσφύγουμε το 2012 στον μηχανισμό EFSF υπογράφοντας ένα νέο Μνημόνιο-επέκταση του σημερινού και το 2013, να προσφύγουμε στον μηχανισμό διάσωσης που θα λειτουργεί τότε, τον ESM. 

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να πείσουμε κάποιους μεγάλους από τους πιστωτές μας να συμφωνήσουν σε μια εθελοντική επιμήκυνση μέρους του χρέους (πέραν των 110 δισ.), να δεχθούν να πληρωθούν, με το αζημίωτο, αντί στην 4ετία 2012 - 15, στην 4ετία 2015 - 19. 

Το πρώτο σενάριο είναι λύση έσχατης ανάγκης. Το δεύτερο εξαρτάται από το πόσο καλά θα τα καταφέρουμε φέτος. Ωστε να πείσουμε τους μεγάλους πιστωτές μας ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε στο μεσοδιάστημα, δεν θα «κουρέψουμε» το χρέος μας. Oτι πράγματι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω – στο ακέραιο. Από εμάς εξαρτάται.

Γι’ αυτό, στόχος της κινδυνολογίας όσων θέλουν να χρεοκοπήσουμε είναι ο ελληνικός λαός. Θέλουν να παραιτηθούμε από την προσπάθεια.

Δεν είναι μόνο κάποιοι διεθνείς κερδοσκόποι, που μισθώνουν διασημότητες του διεθνούς τζετ-σετ (ως γνωστόν, το χρήμα παράγει ιδέες...), που διαφημίζουν έωλες «έρευνες» κοινής γνώμης αναλυτών και διακινούν μαζικά e-mails με φήμες περί χρεοκοπίας – θυμάστε, παλιά, όταν μια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε εγρήγορση έστελνε στον εισαγγελέα πολλά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, για πολύ μικρότερα αδικήματα;.. Αυτοί γνωρίζουν ότι εύκολα μπορούν να ανεβούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων, αφού η αγορά είναι ρηχή, με ελάχιστους τζίρους. Και δημιουργούν κλίμα, χωρίς άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα – αφού δεν βγαίνουμε στις αγορές. Τι επιδιώκουν; Να μας πείσουν ότι πάμε για χρεοκοπία και να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια.

Αλλά δεν είναι μόνον οι κερδοσκόποι που θέλουν την καταστροφή της Ελλάδας – ορισμένοι, για να την αγοράσουν φθηνά. 

Ποιους (άλλους) συμφέρει;

Κάποιους –υποστηρίζω– που έχουν δανειστεί δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια, τα μετέτρεψαν σε προσωπική «χλίδα» και βούλιαξαν τις επιχειρήσεις τους. Που παραμύθιασαν επενδυτές, συγκέντρωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια, αλλά τα έκαναν «σκόνη». Που κατέκλεψαν το Δημόσιο και τώρα νιώθουν την ανάσα του ΣΔΟΕ στον λαιμό τους. Λουσάτους παράγοντες του επαρχιώτικου «life style», που φοβούνται ότι σε λίγο θα βλέπουν τις «Πόρσε» τους μέσα από της φυλακής τα σίδερα. Μιλώ για τον εσμό όσων δεν έχουν ελπίδα να διασωθούν παρά μόνον μέσω της καταστροφής της πατρίδας – όλων μας. Oσων προσδοκούν ότι ο θόρυβος από τα «κανόνια» τους θα σκεπαστεί αν όλοι καταστούμε ανήμποροι να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Αν καταρρεύσει το Δημόσιο και, μέσα στον κουρνιαχτό, χαθούν οι τεράστιες οφειλές –τα κλοπιμαία– τους σε εφορία και Ταμεία.

Ποιοι είναι; Ακούστε προσεκτικά τις «ντουντούκες της χρεοκοπίας», δείτε ποια κέντρα πασχίζουν να μας πείσουν να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια – ως μάταιη, δήθεν. Ανάμεσα στους αφελείς, θα διακρίνετε και αυτούς. Τον εσμό των απατεώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: