"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι Μόντι Πάιθονς και η Ελλάδα

Του Γιωργου Mαντελα 

Στην αρχή ήταν ένα μέιλ από... φαναρτζίδικο του Ηρακλείου, που προέβλεπε «το τέλος των καταθέσεων». Υπολογίζεται ότι αυτή η «προφητεία» στοίχισε στις τράπεζες περί τα 3 δισ. ευρώ αναλήψεων, προς –υποτίθεται– διάσωση και σωτηρία (μέρες που είναι) των όποιων αποταμιεύσεων.

Μετά ήρθε το μέιλ από το Λονδίνο, που προέβλεψε το τέλος της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσω της... έναρξης της σχετικής διαδικασίας. Αυτή η «προφητεία» έλεγε, μάλιστα, ότι ενδεχομένως η κίνηση να γινόταν αιφνιδιαστικά χθες! Με τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου στη Σέριφο και πολύ περισσότερο τον κ. Γιώργο Παπανδρέου στην Ανδρο. Το αποτέλεσμά της; «Γκρέμισε» τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτοξεύοντας παράλληλα (σε νέα ύψη - ρεκόρ) το σπρεντ των 10ετών ομολόγων, τα CDS και όποιο άλλο σύνθετο προϊόν σχετίζεται με οτιδήποτε ελληνικό. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Σημασία έχει η «πρόβλεψη».

Τη Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα, κάτι ακούστηκε και για ένα μέιλ από το Χονγκ Κονγκ, αλλά ευτυχώς ήταν αργία και πέρασε σχεδόν ασχολίαστο. Αύριο - μεθαύριο, όμως, μπορεί να είναι ένα μέιλ από την Τυνησία ή το Μπανγκλαντές, που, για κακή μας τύχη, μπορεί χρονικά να συμπέσει με εργάσιμη μέρα κι έτσι να αποτελειώσει τη «συντέλεια».

Το συμπέρασμα; Η ελληνική αγορά είναι πλέον τόσο ρηχή και οι διαχειριστές της σε τέτοια κατάσταση νευρικής κρίσης, που αρκεί κάποιος να φωνάξει ότι «γκρεμίζεται ο ουρανός» για να αρχίσουν όλοι να τρέχουν για να σωθούν (αφού πρώτα έχουν πωλήσει ό, τι έχει απομείνει στα χαρτοφυλάκιά τους). 

Σας θυμίζει παρανοϊκή σκηνή από ταινία των Μόντι Πάιθονς; Καλά σας κάνει, γιατί κάπως έτσι έχει πλέον η κατάσταση. Ολοι λειτουργούν «στο κόκκινο» και αντιδρούν αναλόγως, ακόμη και στην πιο υπερβολική πρόβλεψη - εκτίμηση. Και ό, τι υπό κανονικές συνθήκες θα προκαλούσε στην καλύτερη των περιπτώσεων το πηγαίο γέλιο, για το αστείον της υπόθεσης, σήμερα αρκεί για να προκαλέσει τον χωρίς όρια πανικό.

Το χειρότερο απ’ όλα όμως είναι πως όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται κάπως, χειροτερεύει. Κι αντί όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι να χαλαρώνουν κάπως, «τσιτώνουν» ακόμα περισσότερο. Πόσο, όμως, μπορεί να αντέξει μια μηχανή όταν δουλεύει συνεχώς στις 5.000 και 6.000 στροφές; Η υπερθέρμανση είναι ένα λογικό επακόλουθο και το «κάψιμο» επίσης. Και μπορεί όλοι να το απεύχονται, αλλά, όπως λέει και ο παπάς στο γνωστό ανέκδοτο, «καλό είναι το ευχέλαιο, αλλά πάρτε και καμιά γάτα για να διώξετε τα ποντίκια».

Ετσι, στην επόμενη «πρόβλεψη» που θα διατυπώσει κάποιος σχετικός - άσχετος από την Ελλάδα ή το εξωτερικό ότι ο ουρανός γκρεμίζεται, ας επιληφθεί του γεγονότος ένας εισαγγελέας κι ας επιβάλει παραδειγματικές ποινές. Οι σχετικοί νόμοι υπάρχουν, αρκεί να εφαρμοστούν. Για να δείτε σε πόση ώρα εξαφανίζονται τα κάθε είδους «τρωκτικά». Οταν, όμως, δίνεται η εντύπωση πως στην Ελλάδα (ή για την Ελλάδα) ό, τι κι αν πεις, παραμένεις ατιμώρητος, μπορεί ο καθένας να παριστάνει τον... Τέρι Γκίλιαμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: