"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Γαλλικό φρένο στη Συνθήκη Σένγκεν

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

«Αναστολή» ισχύος της Συνθήκης Σένγκεν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξετάζει η Γαλλία, θέτοντας σε κίνδυνο έναν από τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ωρες αργότερα όμως επιχείρησε να ελέγξει τη φωτιά, διορθώνοντας σε «ανάγκη επανεξέτασης ρυθμίσεων της Σένγκεν», κάτι που αναμένεται να βάλει σε χαρτί υπό μορφή προτάσεων, από κοινού μάλιστα με την Ιταλία, τις οποίες θα προωθήσει στην Κομισιόν.

Επειτα από πολλές ημέρες έντασης και αντιπαλότητας, με αφορμή την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να δώσει προσωρινή βίζα σε 20.000 Τυνήσιους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους πήραν ήδη το δρόμο για τη Γαλλία, Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία και περνούν στο ίδιο στρατόπεδο. Και οι δύο ηγέτες δέχονται στο εσωτερικό τους πιέσεις από κόμματα της άκρας Δεξιάς να λάβουν αυστηρά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν. Κατά τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι «χρειάζεται τσεκ απ», μια και «όλες οι συνθήκες γερνάνε» και κατά το σύμβουλο του Σαρκοζί, Ανρί Γκενό, «θα πρέπει να αναζητηθεί μηχανισμός που όποτε παρατηρείται συστημικό έλλειμμα θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ» της Συνθήκης. Ο Γκενό είναι αυτός που έσπευσε να διορθώσει τη βεβιασμένη δήλωση των Ηλυσίων, διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία μελετά την επιλογή της αναστολής για εξαιρετικές περιστάσεις, πράγμα που «απαιτεί αναθεώρηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Γαλλία και Ιταλία θα ζητήσουν επίσης από την Ε.Ε. πακέτο οικονομικής στήριξης των χωρών της βόρειας Αφρικής, αλλά και των κρατών τους υπό μορφή απ' ευθείας στήριξης και ενίσχυση των οργάνων αστυνόμευσης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., όπως η δύναμη Frontex.

Στις 12 Μαΐου, σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., η επίτροπος Μάλστρομ θα προτείνει νέους κανόνες κοινής πολιτικής μετανάστευσης και παραχώρησης ασύλου. Κατά την επίτροπο, οι προτάσεις αποσκοπούν «όχι μόνο στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αλλά και στο να επιτραπεί η νόμιμη μετανάστευση δεδομένου ότι χρειαζόμαστε εργατικό δυναμικό».

Η χρονική φάση της συζήτησης είναι ιδιαίτερα λεπτή. Την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε η Εκθεση Κατάστασης της Τρομοκρατίας και των τάσεών της από τη Γιούροπολ. Ανέφερε αύξηση των συλλήψεων που συνδέονται με την ισλαμική τρομοκρατία κατά 50%. Διατύπωνε επίσης την εκτίμηση ότι την επαύριο της Αραβικής Ανοιξης «αν οι προσδοκίες (για πολιτικές μεταρρυθμίσεις) δεν ικανοποιηθούν, μπορεί να αυξηθεί η υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

(Πηγές: www.upi.com, «Le Monde», «Liberation», www.dw-world.de, «Financial Times»)

Δεν υπάρχουν σχόλια: