"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΙΝΑ: ΣΤΟ 1,34 ΔΙΣ. Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ, ΜΕ ΤΟ 49,7% ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ

Στις πόλεις ζει πλέον περίπου ο μισός πληθυσμός της Κίνας, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, τα στοιχεία της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η αύξηση του πληθυσμού επιβραδύνθηκε σημαντικά, ενώ ένα από τα σημαντικά ευρήματα που η ηγεσία της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο θα κληθεί να λάβει πολύ σοβαρά υπ' όψιν στον σχεδιασμό για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας είναι η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού άνω των 60 ετών.

Κατά 5,9% αυξήθηκε σε σχέση με το 2000 ο πληθυσμός της Κίνας και έφθασε το 2010 στο 1,34 δισεκατομμύριο. Το 49,7% του πληθυσμού ζει πλέον σε αστικά κέντρα, ενώ πριν από δέκα χρόνια -αν και με διαφορετική μέθοδο μέτρησης- το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 36,1%. Το 2010 ο αριθμός των εσωτερικών μεταναστών στην Κίνα, δηλαδή των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους και μετακινήθηκαν αλλού, είχε φθάσει τα 261,4 εκατομμύρια.

«Για πρώτη φορά η Κίνα», σημειώνει ο ειδικός της δημογραφίας Ουάνγκ Φενγκ, διευθυντής του Κέντρου Μπρούκινγκς-Τσινγκουά του Πεκίνου, «πέρασε ένα ιστορικό ορόσημο και από χώρα με πληθυσμό που απασχολούνταν στον αγροτικό τομέα και ζούσε στην εξοχή έγινε αστικοποιημένη κοινωνία».

Η απογραφή έδειξε επίσης τη συρρίκνωση του πληθυσμού των νέων. Το ποσοστό των κατοίκων κάτω των 14 ετών μειώθηκε κατά 6,29% στο 16,60%, ενώ εκείνων που είναι άνω των 60 αυξήθηκε κατά 2,93% στο 13,26%.

«Η γήρανση του πληθυσμού είναι ταχύτερη από ό,τι περιμέναμε», είπε ο καθηγητής στο Κέντρο Μελετών Πληθυσμού και Ανάπτυξης του Πεκίνου, Ντου Πενγκ. Το νέο αυτό δεδομένο θέτει άμεσα το ερώτημα για πόσο χρόνο θα είναι εφικτό να συνεχίζεται η ανάπτυξη, δεδομένου ότι όλο και λιγότεροι νέοι θα είναι πλέον διαθέσιμοι για εργασίες σε βιομηχανίες και έργα υποδομών, που κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να φέρουν την Κίνα στη θέση της δεύτερης οικονομίας παγκοσμίως. Οι αρμόδιες αρχές θα κληθούν επίσης να επανεξετάσουν την πολιτική του ενός παιδιού, για τις οικογένειες που ζουν σε πόλεις.

(Πηγές: Ρόιτερς, Ασ. Πρες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: