"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ: Στρατός µικρότερου βεληνεκούς λόγω... χρέους

Ο αµερικανός υπουργός Αµυνας ρόµπερτ Γκέιτς προειδοποίησε ότι η απόφαση του προέδρου οµπάµα για περικοπές ύψους 400 δισ. δολαρίων από τις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ τα επόµενα 12 χρόνια θα έχει ως αποτέλεσµα οι Αµερικανοί να µην µπορούν πλέον να πολεµούν σε δύο µέτωπα. Οι περικοπές που θα οδηγήσουν σε περιορισµό των αποστολών που αναλαµβάνει το πεντάγωνο, θεωρείται ότι είναι µέρος του λεγόµενου «δόγµατος οµπάµα» σύµφωνα µε το οποίο οι ΗΠΑ δεν θα παρέχουν τη στρατιωτική τους ισχύ άµεσα σε όποιο µέρος του κόσµου χρειαστεί. Το πρώτο βήµα προς αυτήν την κατεύθυνσηέγινε στη λιβύη όπου οι Αµερικανοί παραχώρησαν τον ηγετικό ρόλο και τις περισσότερες επιθέσεις στους συµµάχους τους.

Ο Γκέιτς προχώρησε την περασµένη εβδοµάδα σε καταγραφή όλων των δαπανών του πενταγώνου µε στόχο να τονίσει τις πιθανές επιπτώσεις από την απόφαση του οµπάµα. Τον ιανουάριο ο υπουργός Αµυνας είχε ανακοινώσει περικοπές 78 δισ. τα επόµενα πέντε χρόνια και θεωρούσε ότι ήταν επαρκείς. οµως η ανακοίνωση του οµπάµα για περικοπές άλλων 400 δισ. δολαρίων από τις στρατιωτικές δαπάνες προκειµένου να µειωθείτο τεράστιο χρέος της χώρας, τον βρήκε απροετοίµαστο. ∆ύο από τα πλέον κοστοβόρα προγράµµατα που αναµένεται να αναθεωρηθούν είναι η ναυπήγηση πλοίων για την οποία ξοδεύονται ετησίως 14 δισ. και η ανάπτυξη των µαχητικών αεροσκαφών F35 που κοστίζει 11 δισ. ετησίως.

Πρόσφατα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάµεων των ΗΠΑ ναύαρχος Μιούλεν δήλωσε:«Η µεγαλύτερη απειλή για την εθνική µας ασφάλεια είναι το χρέος µας». παρ’ όλα αυτά, τα ποσά που έχουν ξοδευθεί για τους δύο πολέµους στους οποίους συµµετέχουν οι ΗΠΑ είναι ιλιγγιώδη: 336 δισ. δολάρια στο Αφγανιστάν και 751 δισ. στο ιράκ

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: