"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Ε.Ε. «ξύπνησε» και θέτει το θέμα της βίας στη Συρία

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Περιμένοντας ως συνήθως να μιλήσει πρώτη η Ουάσιγκτον ώστε να πάρει γραμμή, η Ε.Ε. «ξύπνησε» και θα συζητήσει την Παρασκευή σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων (πρέσβεις) την κατάσταση στη Συρία.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ύπατης εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, βαρόνης Κάθριν Αστον, «όλες οι επιλογές» θα βρεθούν στο τραπέζι, ακόμη και η επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η Ε.Ε. προτίθεται να αντιδράσει άμεσα έναντι της «απαράδεκτης» χρήσης βίας κατά των διαδηλωτών στη Συρία, είπε ο Μίκαελ Μαν, ανακοινώνοντας τη συνάντηση των «27», την Παρασκευή, αποφεύγοντας να προσδιορίσει τις ευρωπαϊκές προθέσεις. Πάντως, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές ότι οι πρέσβεις των κρατών-μελών θα εξετάσουν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο παγώματος των περουσιακών στοιχείων και απαγόρευσης εισόδου στην Ε.Ε. των Σύρων καθεστωτικών. Επίσης θα βρεθεί στο τραπέζι πρόταση για πάγωμα της ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής βοήθειας προς τη Συρία, αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν ομοφωνία για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης στους κόλπους των «27».

Οι κυβερνήσεις των περισσότερων κρατών-μελών τάσσονται υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της συριακής ηγεσίας, αλλά αποφεύγουν να επεκταθούν περαιτέρω ως προς τη μορφή των μέτρων. Οι επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με τα συμφέροντα κάθε κράτους-μέλους στην περιοχή. Παράδειγμα, η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου της καγκελαρίας ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων. Μέχρις εκεί, όμως... Η Γαλλία ύψωσε και αυτή τη φωνή της, καταδικάζοντας την «απαράδεκτη βασαυνότητα» της καταστολής των διαδηλώσεων, από την οποία υπολογίζεται ότι 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Υπέρ της επιβολής κυρώσεων τάχθηκε και το Βέλγιο και ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Στίβεν Βανάκε δήλωσε ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή».

Τα μέτρα επί των οποίων συγκλίνουν λίγο-πολύ οι απόψεις των εταίρων και αναμένεται λήψη απόφασης  είναι το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και ο περιορισμός των μετακινήσεων της συριακής ηγεσίας. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: