"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αυτό μας αξίζει, αυτό έχουμε

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
bartzinopoulos@hotmail.com

Γενική είναι η εκτίμηση ότι μπαίνουμε στην κρισιμότερη φάση της προσπάθειας για την υπέρβαση της κρίσης. Και άσχετα με την άποψη που έχει ο καθένας για την έκβαση του εγχειρήματος ή για τους βασικά υπεύθυνους της σημερινής κατάστασης, το βέβαιο είναι ότι δεν αρκεί η προσπάθεια των κυβερνώντων για να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδά μας, πρέπει να συμβάλουμε όλοι για να είναι αίσια η κατάληξη. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως η άποψη ότι κάθε λαός έχει τελικά αυτό που του αξίζει είναι διαχρονικά δικαιωμένη.

Μάθαμε οι Ελληνες να ζούμε με ψευδαισθήσεις. Και υπεύθυνοι γι' αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικοί, αλλά όχι μόνο αυτοί. Υπεύθυνοι είμαστε κι εμείς στα ΜΜΕ που κατά κανόνα στεκόμαστε στην επιφάνεια και αποφεύγουμε ν' αγγίξουμε την ουσία. Κι επειδή ο χώρος της πολιτικής έχει κουράσει, ας πάμε σ' έναν άλλον, δημοφιλέστερο χώρο. Στον χώρο του αθλητισμού.

Για όσους δεν εθελοτυφλούν, είναι προφανέστατο ότι κι εκεί τα πάντα καταρρέουν. Και καταρρέουν σε όλα τα επίπεδα. Και στο αγωνιστικό και στο ηθικό. Αλλά κανένας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν ενδιαφέρεται.

Θεσμικά όργανα αυτοακυρώνονται και γελοιοποιούνται, η μπόχα του παρασκηνίου έχει καταντήσει αποπνικτική και κανένας δεν επιχειρεί σοβαρά να τη διαλύσει, ιστορικά σωματεία έχουν βυθιστεί σε οικονομικά αδιέξοδα, σύλλογοι με εκατομμύρια οπαδούς, όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, αδυνατούν να λειτουργήσουν τα ερασιτεχνικά τους τμήματα που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, αυτά κι άλλα τόσα διαδραματίζονται, αλλά την ίδια ώρα η αθλητική δημοσιογραφία διαγκωνίζεται για τους μερικές δεκάδες χιλιάδες φανατικούς που αποτελούν το κοινό της, παρόλο που είναι γνωστό σε όλους ότι αυτοί αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες της κατάντιας του ελληνικού αθλητισμού.

Τελικά αυτό έχουμε γιατί αυτό μας αξίζει. Κι αν κάποιος αμφιβάλλει, δεν έχει παρά να επισκεφθεί από περιέργεια και μόνο τα διάφορα αθλητικά sites όπου οι συναποτελούντες, με ελάχιστες δυστυχώς εξαιρέσεις, τις ορδές των φανατικών, δεν αυτοπροβάλλονται μόνο ως οι μόνοι που δικαιούνται να έχουν άποψη περί τα αθλητικά, αλλά και ξεδιάντροπα υπηρετούν τη λογική πως το μόνο που τους απασχολεί είναι «νίκη να είναι κι όπως να είναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: