"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η μεγαλύτερη κλοπή προσωπικών δεδομένων στην ιστορία του Ιντερνετ

Της ΜΕΛΙΝΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Φόβους για επικείμενο «ντόμινο» διαδικτυακών παραβιάσεων έχει πυροδοτήσει η μεγαλύτερη κλοπή προσωπικών δεδομένων που έγινε ποτέ στην ιστορία του Ιντερνετ.

Αρκετές ημέρες μετά την εισβολή χάκερ στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Playstation της Sony, η ιαπωνική εταιρεία αναγκάστηκε χθες να παραδεχτεί πως έχουν κλαπεί τα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 75 εκατομμυρίων χρηστών!

Ανάμεσα στα στοιχεία που φέρεται να βρίσκονται πλέον στην κατοχή άγνωστου χάκερ είναι ονόματα, διευθύνσεις, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ημερομηνίες γέννησης, κωδικοί πρόσβασης στην υπηρεσία και πιθανότατα... αριθμοί πιστωτικών καρτών. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το πρόβλημα ασφάλειας που θα προκύψει από αυτήν την κλοπή-μαμούθ αναμένεται να είναι τεράστιο, εάν συνεκτιμήσει κανείς πως οι χρήστες χρησιμοποιούν σε πολλές περιπτώσεις τους ίδιους κωδικούς για πρόσβαση σε παραπάνω από μία διαδικτυακή υπηρεσία!

Το πρωτοφανές περιστατικό αποτελεί καταστροφική εξέλιξη από πλευράς δημοσίων σχέσεων του ιαπωνικού κολοσσού και δυναμιτίζει τις προσπάθειες της Sony να επανέλθει δυναμικά στις αγορές με την κυκλοφορία των δικών της υπολογιστών-ταμπλετών, που πρόκειται να ανταγωνιστούν το iPad της Apple στα τέλη του 2011. Αναλυτές στον τομέα της διαδικτυακής ασφάλειας επιβεβαίωναν χθες πως η Sony έχει αναθέσει σε εξωτερική εταιρεία τη διερεύνηση του περιστατικού, ενώ η κυβερνοεπίθεση υποχρέωσε την εταιρεία να κατεβάσει τους διακόπτες και να μην προσφέρει πλέον διαδικτυακές υπηρεσίες στους πελάτες της μέχρι νεωτέρας.

Σημειώνεται πως η διαδικτυακή πλατφόρμα του Playstation μαζί με τη μουσική υπηρεσία Qriocity -οι οποίες δέχτηκαν την επίθεση του χάκερ- ξεκίνησαν το 2006 και προσέφεραν τη δυνατότητα στους χρήστες τους όχι μόνο να παίζουν online, αλλά και να «κατεβάζουν» ταινίες, μουσική και άλλο ψηφιακό περιεχόμενο. Μετά την παραδοχή της κλοπής των προσωπικών δεδομένων, η εταιρεία ζήτησε από τους πελάτες της να ελέγξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Οσον αφορά στο ποιος κρύβεται πίσω από την υποκλοπή, κύκλοι της Sony κάνουν λόγο για αντίποινα έπειτα από μήνυση που κατέθεσε η εταιρεία σε βάρος άλλου χάκερ που κατάφερε να σπάσει τον κωδικό της παιχνιδομηχανής, η οποία θεωρείται από τις καλύτερα προστατευμένες στον κόσμο...

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: