"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ιστορική λειτουργία σε αρμενικό ναό στην Τουρκία

Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται η λειτουργία που πραγματοποίησαν την Κυριακή εκατοντάδες Αρμένιοι από όλο τον κόσμο σε αρμενική εκκλησία της Ν.Α. Τουρκίας, για πρώτη φορά μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η λειτουργία παρουσιάζεται από την Αγκυρα ως «χείρα φιλίας» προς το Ερεβάν, που θα συμβάλει στο να κατευναστούν τα πνεύματα και να ξεχαστεί το αιματοβαμμένο παρελθόν, ενώ αποτελεί τη δεύτερη τέτοια κίνηση της Τουρκίας μετά την πατριαρχική λειτουργία που τελέστηκε τον Αύγουστο στην Παναγία Σουμελά.

Ο Ναός του Τιμίου Σταυρού, που βρίσκεται στο νησάκι Αχταμάρ της λίμνης Βαν, χρονολογείται από το 10ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μνημεία που «μαρτυρούν» την πάλαι ποτέ μεγάλη αρμενική κοινότητα. Ο ναός υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας, αλλά το 2007 αποκαταστάθηκε και έκτοτε λειτουργεί ως μουσείο. Στην Αρμενία η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως άσκηση δημοσίων σχέσεων, ενώ αντιδράσεις προκάλεσαν οι καθυστερήσεις στην τοποθέτηση του σταυρού στον τρούλο της εκκλησίας.

πηγη ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: