"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Από πρότυπος οικισμός, σχεδόν... γκέτο

Tης Tασουλας Kαραϊσκακη

Μια πληγή που χαίνει είναι το Ολυμπιακό Χωριό. Ενα ημιτελές κακέκτυπο πρότυπου οικισμού μεταξύ βιομηχανιών, στρατιωτικών εγκαταστάσεων και χωραφιών με 9.000 εγκλωβισμένους κατοίκους, εκ των οποίων 1.700 παιδιά. Κακοτεχνίες σε σπίτια και κοινόχρηστους χώρους, σπασμένες λάμπες, ραγισμένα πεζοδρόμια και οδοστρώματα, ταμπέλες με τις ονομασίες των δρόμων πιασμένες πρόχειρα με σύρμα, συντριβάνια με λιμνάζοντα νερά, παγκάκια χωρίς κάθισμα σε βρώμικες πλατείες, σπασμένες παιδικές χαρές, ξερά φυτά και δέντρα στην πράσινη ζώνη των 220 στεμμ. κόστους 5 εκατ. ευρώ. 

Τα 800 παιδιά του δημοτικού μοιράζονται σε σχολικές αίθουσες και 6 κοντέινερ και οι 700 μαθητές γυμνασίου-λυκείου στριμώχνονται σ’ ένα κτίριο, ενώ σε προαύλιο σχολείου είναι εγκατεστημένος υποσταθμός της ΔΕΗ. Χωρίς μαγαζιά -όσα νοικιάστηκαν, στη συνέχεια έκλεισαν-, χωρίς επαρκείς συγκοινωνίες ή υπηρεσίες καθαριότητας, αφού το χωριό των 2.291 κατοικιών δεν ενσωματώθηκε σε κανένα δήμο και οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις δεν παραδόθηκαν ποτέ στον Δήμο Αχαρνών με τον οποίο συνενώνονται λόγω Καλλικράτη (ο δήμος εισπράττει τέλη αλλά δεν ανταποδίδει, καταγγέλλουν οι κάτοικοι), το Ολυμπιακό Χωριό αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο, με ευθύνη των κυβερνήσεων των τελευταίων 10 ετών.

Πλήθος παρατυπιών «χρεώνονται» στην εκκαθαριζόμενη καταργηθείσα «Ολυμπιακό χωριό 2004 Α.Ε.», θυγατρική του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που συστάθηκε για να υλοποιήσει ένα έργο το οποίο επίσημα δεν έχει ακόμη παραληφθεί και κόστισε πανάκριβα - 430 εκατ. ευρώ. Το κόστος των κατοικιών άγγιξε τα 2.000 ευρώ το τ.μ. όταν στις άλλες κατασκευές του ΟΕΚ το κόστος του τ.μ. δεν ξεπερνά τα 450 ευρώ. Οι επιπλέον απαιτήσεις των εργολάβων για μη προϋπολογισμένα έργα ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. 

Τώρα, με την κατάργηση της εταιρείας, που απασχολούσε 80 υπαλλήλους (στελέχη της ενδέχεται να πληρώνονται ακόμη χρυσούς μισθούς από τις εισφορές υπέρ του ΟΕΚ, λέει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου υπαλλήλων του ΟΕΚ), το έργο θα κλείσει όπως όπως, με τον κίνδυνο οι εργολάβοι -φοβούνται οι κάτοικοι, που δεν έχουν εξυπηρετηθεί ποτέ ενώ πληρώνουν κάθε μήνα τη δόση- να απαλλαγούν πλήρως των υποχρεώσεών τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Οργανισμός τέθηκε στο περιθώριο, ιδρύθηκε η Α.Ε., η οποία διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται ακόμη εκατ. ευρώ από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Οι εισφορές υπέρ ΟΕΚ χρησιμοποιήθηκαν, λέει ο Σύλλογος, για να πληρωθούν ταξίδια στο εξωτερικό μελών Δ.Σ. της «Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε.», πρόστιμα του ΚΟΚ, διαμονές σε ξενοδοχεία άσχετες με το αντικείμενο της εταιρείας, λογαριασμοί προσωπικών κινητών τηλεφώνων, γεύματα και δεξιώσεις (τα παραπάνω προέκυψαν από φορολογικό έλεγχο του υπ. Οικονομικών).

Η γνωστή λέπρα της διαφθοράς, για χρόνια ακαταδίωκτη και ατιμώρητη, απολυμασμένη από την ισχύ των ιθυνόντων που κυκλοφορούν πάναγνοι, απολαμβάνοντας τα προϊόντα της λεηλασίας. Τα αξιώματά τους είναι πάντα βαρύτερα από καταγγελίες και πορίσματα. 

Και η πολιτική εξουσία; Θα ξεσκεπάσει τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος ή θα αποστρέψει το βλέμμα, δουλόφρων και ευτελής;

Δεν υπάρχουν σχόλια: