"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μας έλεγαν να πουλήσουμε τα νησιά μας, τώρα βγάζουν στο σφυρί τις λίμνες τους !!!

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Στις αρχές του περασμένου Μάη, όταν η μεγάλη κρίση χτύπησε την πόρτα της Ελλάδας, κάποιοι σχετικά άγνωστοι στο ευρύ κοινό βουλευτές, που ήθελαν να δημιουργήσουν ντόρο γύρω από το όνομά τους -και με καλές διασυνδέσεις στη λαϊκίστικη εφημερίδα «Μπιλντ»- έκαναν μία πρόταση που πραγματικά προκάλεσε υστερία στη χώρα μας:«Οι χρεοκοπημένοι Ελληνες να πουλήσουν νησιά τους», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας.

Τώρα όμως, ανάλογα μέτρα παίρνει και η γερμανική κυβέρνηση. Πάνω από 300 λίμνες που υπάρχουν στη γερμανική επικράτεια, και ειδικά στα ανατολικά της χώρας, βγαίνουν στο σφυρί. Από τα έσοδα αυτά, η γερμανική κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει κάποιες πολύ μεγάλες τρύπες του προϋπολογισμού της χώρας. 

Η αρχή ήδη έγινε. Η λίμνη Βάντλιτς, στα περίχωρα του ανατολικού Βερολίνου, πωλήθηκε σε ιδιώτη. Τον Γιούργκεν Μπέκερ, έναν μεγαλοδικηγόρο από το Ντίσελντορφ, που πληρώνοντας 400.000 ευρώ έγινε ιδιοκτήτης αυτής της πανέμορφης λίμνης. Για την ιστορία: το προάστιο Βάντλιτς, την εποχή της Λαϊκής Δημοκρατίας, ήταν το καλό, αλλά και απαγορευμένο προάστιο για τους κοινούς θνητούς του Ανατολικού Βερολίνου. Εκεί υπήρχε το κλειστό και αυστηρά φυλασσόμενο από τη Στάζι γκέτο, με τις βίλες-κατοικίες των αξιωματούχων της νομενκλατούρας του Κομμουνιστικού κόμματος. Εκεί ήταν και η βίλα του γενικού γραμματέα τους, Εριχ Χόνεκερ. 

Μετά την πτώση του καθεστώτος, οι λίμνες ολόκληρης σχεδόν της Ανατολικής Γερμανίας πέρασαν στην ιδιοκτησία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία σήμερα τις πουλάει. Στη λίμνη Βάντλιτς πηγαίνουν τώρα τα καλοκαίρια -όταν ο καιρός είναι ζεστός- και κάνουν τα μπάνια τους στην οργανωμένη πλαζ πολλοί Βερολινέζοι. Παρά το γεγονός ότι η λίμνη ιδιωτικοποιήθηκε, παραμένει ανοιχτή για το κοινό. Ετσι άλλωστε προβλέπει και το συμβόλαιο. Ο ιδιοκτήτης της αναμένει ότι θα βγάλει -αν ήδη δεν έβγαλε αυτό το καλοκαίρι- τα έξοδά του, από τη χρήση πολλών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στο χώρο.

Αρχικά, από την οργανωμένη πλαζ, την οποία επισκέπτονταν και θα επισκέπτονται -αντί αντιτίμου- περίπου 7.000 άτομα τους καλοκαιρινούς μήνες. Από την εκμετάλλευση των εστιατορίων και καφέ που υπάρχουν εκεί, αλλά και τις συνδρομές που πληρώνουν τα μέλη του ναυτικού ομίλου που αγκυροβολούν τα ιστιοπλοϊκά τους στη λίμνη.

Από τους φόρους που πλήρωναν και θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν για τις άδειές τους οι ψαράδες, αλλά και όσοι διαθέτουν σπίτια-βίλες πάνω στο Βάντλιτς.

«Ναι, υπήρξαν αντιδράσεις. Πολλοί δεν είδαν με καλό μάτι το ότι εγώ αγόρασα τη λίμνη. Ομως υποσχέθηκα σε όλους ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Σέβομαι τους κατοίκους της περιοχής και ήδη με αρκετούς από αυτούς έχω γίνει φίλος», δήλωσε ο δικηγόρος Μπέκερ, ενώ κάποιοι κάτοικοι ανέφεραν σε τηλεοπτικό κανάλι ότι «εάν δεν αυξηθούν οι τιμές, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα μαζί του. Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι για άλλη μία φορά οι πλούσιοι Δυτικογερμανοί έρχονται και μας αγοράζουν».

Εδώ να σημειώσουμε ότι η λίμνη του Βάντλιτς μπορεί να βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Βερολίνο, ανήκει όμως στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, το οποίο και συγκυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι πρώην κομμουνιστές του Αριστερού Κόμματος, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των λιμνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: