"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χρυσές δουλειές για τις εταιρείες factoring έφερε η κρίση

Η ανάθεση συγκέντρωσης οφειλών σε εταιρείες factoring (πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων) αποτελεί έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο διεθνώς.Ο παγκόσμιος όγκος των απαιτήσεων που διακινήθηκε μέσω factoring προσέγγισε τα 1,3 τρισ. ευρώ το 2009, επίπεδο διπλάσιο σε σχέση με πριν μια πενταετία. Οι εταιρείες factoring αξιολογούν τη φερεγγυότητα του πελάτη που χρωστάει στην επιχείρηση, καλύπτει τον πιστωτικό κίνδυνο, διαχειρίζεται την είσπραξη των απαιτήσεων και μπορεί να προσφέρει χρηματοδότηση (συνήθως μέχρι το 80% των απαιτήσεων).

Η ζήτηση για υπηρεσίες factoring απορρέει κυρίως από μικρομεσαίες εταιρείες (με ετήσια έσοδα μέχρι 50 εκατ. ευρώ). Οπως προκύπτει από σχετική μελέτη της Εθνικής, στην Ευρώπη το factoring -κυρίως το εξαγωγικό- αποτελεί διαδεδομένο χρηματοδοτικό εργαλείο, αφού η Γηραιά Ηπειρος καλύπτει τα 2/3 της διεθνούς αγοράς με τις 4 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία) να καλύπτουν το μισό της διεθνούς αγοράς.

Ο όγκος των εκχωρημένων απαιτήσεων σε εταιρείες factoring προσέγγισε το 7% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ το 2009 από σχεδόν 2% το 1995. Ωστόσο, το επίπεδο διείσδυσης διαφέρει από χώρα σε χώρα - κυμαινόμενο από 1,2% στη Ρουμανία μέχρι 19,8% στην Κύπρο. Στην Ελλάδα, η διείσδυσή του αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια (σε σχεδόν 5% του ΑΕΠ το 2009 από 1% πριν από μια δεκαετία).

Αυτό δικαιολογείται και από τον λόγο απαιτήσεων προς πωλήσεις που είναι σχετικά υψηλός στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Οι υπηρεσίες χαρακτηρίζονται ο κλάδος με τον υψηλότερο λόγο απαιτήσεων προς πωλήσεις τόσο στην Ελλάδα (65% έναντι 54% για το συνολικό εταιρικό τομέα) όσο και στην Ευρώπη (53% έναντι 38% για τον συνολικό εταιρικό τομέα). Οι υπηρεσίες καλύπτουν άνω του μισού ελληνικού μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα (παράγοντας το 55% των πωλήσεων έναντι 44% στην Ευρώπη).

Εξάλλου, οι απαιτήσεις αποτελούν το 60% των πωλήσεων των μεσαίων και μικρών εταιρειών έναντι 42% των μεγάλων το 2008. Η απόκλιση αυτή ισχύει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεδομένου ότι το 39% των ελληνικών μικρομεσαίων αντιμετωπίζει δυσκολίες χρηματοδότησης, οι μεταχρονολογημένες επιταγές αναδεικνύονται ως βασικός «δανειστής» ρευστότητας. Η αξία των επιταγών (μεταχρονολογημένων και μη) που εκκαθαρίστηκαν μέσω ΔΙΑΣ ξεπέρασε τα 150 δισ. ευρώ το 2008. Υπό αυτή την προοπτική, οι υπηρεσίες factoring μπορούν να υποκαταστήσουν τον θεσμό των μεταχρονολογημένων επιταγών, καλύπτοντας έτσι το κενό ρευστότητας και προσφέροντας στις μικρομεσαίες καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα εξυγιαίνεται το σύστημα συναλλαγών των επιχειρήσεων.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: