"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η ένδεια των τροφίμων της "επαναστατημένης" αγοράς...

Του ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ

Βιταµίνη Α, Β, C,. Ω3, ιχνοστοιχεία, σίδηρος… Ολοένα και περισσότερες διεθνείς έρευνες προειδοποιούν για την ένδεια των τροφίµων σε αυτά τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη ζωή µας. «Πέντε φρούτα την ηµέρα τον γιατρό τον κάνουν πέρα».Σωστά. Μόνο που σύντοµα τα πέντε θα πρέπει να γίνουν πενήντα. Ας πάρουµε το πορτοκάλι. Σίγουρα, το πορτοκάλι του 2000 είχε καλύτερη όψη από ένα πορτοκάλι του 1950. Οµως, το σύγχρονο πορτοκάλι περιέχει πέντε φορές λιγότερο σίδηρο. Το ίδιο και το ροδάκινο. Σήµερα τρώµε θερµίδες, δεν τρώµε θρεπτικά στοιχεία.

Ερευνητές στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία και τη Γαλλία ασχολούνται µε αυτό το πρόβληµα, γράφει το περιοδικό «Μπάστα». Το 1950, µία µπανάνα, ένα πορτοκάλι και ένα ροδάκινο αρκούσαν για να καλύψουν τις συνιστώµενες ηµερήσιες ανάγκες ενός ατόµου σε βιταµίνη Α. Σήµερα χρειάζονται γι αυτό 5 µπανάνες, 10 πορτοκάλια και 26 ροδάκινα, όπως αποκάλυψε καναδική έρευνα που δηµοσιεύτηκε στην εφηµερίδα «Γκλόουµπ & Μέιλ». Ερευνητές συνέκριναν τα θρεπτικά συστατικά 25 φρούτων και λαχανικών σε διαφορετικές περιόδους. Τα συµπεράσµατά τους είναι ανησυχητικά. Μέσα σε µισό αιώνα, η πατάτα έχει χάσει περισσότερη από τη µισή βιταµίνη C και τον σίδηρό της, περισσότερο από το ένα τέταρτο του ασβεστίου της και όλη σχεδόν τη βιταµίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των κυττάρων και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήµατος. Αυτή η ένδεια των σύγχρονων τροφίµων επιβεβαιώνεται και από έρευνα του αµερικανικού ινστιτούτου Γουέρλντ Γουότς. 

Ποια είναι τα αίτια του φαινοµένου; Οι γεωργικές µέθοδοι που κάποτε είχαν διατυµπανιστεί ως επανάσταση στη διατροφή των ανθρώπων: η εντατική χρήση ζιζανιοκτόνων, η κατάχρηση αυξητικών ουσιών, η εντατική καλλιέργεια του εδάφους που του στερεί τα απαραίτητα συστατικά, η πολύ πρώιµη συγκοµιδή που δεν επιτρέπει την επαρκή έκθεση των καλλιεργειών στον ήλιο, η µεταφορά των προϊόντων σε τεράστιες αποστάσεις µέχρι τα σηµεία πώλησης. Ποιος «καταπίνει» λοιπόν τις βιταµίνες µας; Με δυο λόγια, η γιγαντιαία αγροτοβιοµηχανία (το 70% των τροφίµων που βάζουµε στο πιάτο µας είναι βιοµηχανικά προϊόντα) 

Τρώµε θερµίδες κενές περιεχοµένου. Ο Μπράιαν Χόλγουιλ του Γουέρλντ Γουότς επισηµαίνει το σύγχρονο παράδοξο: σήµερα υπερσιτιζόµαστε σε θερµίδες, αλλά υποσιτιζόµαστε σε θρεπτικά στοιχεία. Περίπου ένα δισεκατοµµύριο άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα σε όλον τον κόσµο, αλλά τρία δισεκατοµµύρια είναι θύµατα ανεπάρκειας των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων (αναιµικοί λόγω σιδηροπενίας, τυφλοί λόγω έλλειψης βιταµίνης Α κ.λπ.).

Η κερδοφορία των βιοµηχανιών τροφίµων επέβαλε να είναι σήµερα η διατροφή µας άνοστη και φτωχή. Οµως προτείνει και τη «λύση»: την έγχυση θρεπτικών στοιχείων στις τροφές µε µικροσκοπικές κάψουλες. Τεχνητές βιταµίνες δηλαδή. Και εµπλουτισµένα τρόφιµα. Γιατί τα συµπληρώµατα διατροφής είναι κι αυτά από µόνα τους άλλη µια πολύ επικερδής αγορά, µε τζίρους δισεκατοµµυρίων. Αυτή είναι η επανάσταση που φέρνει η οικονοµία της αγοράς στο τραπέζι µας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: