"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Pro bono publico

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

Συγχωρήστε μου το ανοίκειο ύφος με το οποίο ξεκινώ σήμερα, αλλά αυτό το όργιο της διαβολής και της φημολογίας εις βάρος της κυρίας Ελίζας Βόζενμπεργκ πρέπει κάποτε να σταματήσει! Είναι ανήθικο, με αφορμή τα δηλωθέντα εισοδήματα στο «πόθεν έσχες», η κυρία Βόζενμπεργκ να σύρεται στον βούρκο της κακεντρέχειας, τη στιγμή κατά την οποία η εξέταση της πλήρους εικόνας της οικονομικής καταστάσεώς της αποκαλύπτει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, για την οποία μόνον έπαινος της αρμόζει! Εξηγούμαι αμέσως παρακάτω.

Πρώτον, η εντιμότητα της κυρίας Βόζενμπεργκ είναι πέραν πάσης αμφιβολίας και, προς τούτο, επικαλούμαι την δημοσιευθείσα σε χθεσινή εφημερίδα δήλωσή της: «Θα μπορούσα να κάνω αισθητικές επεμβάσεις, όταν έλθει η ώρα». Πράγματι, οι δημοσιευμένες φωτογραφίες της επιβεβαιώνουν το αληθές του ισχυρισμού της: είναι ηλικίας 54 ετών και δείχνει 54.

Δεύτερον, είναι αλήθεια ότι το ετήσιο εισόδημα που δηλώνει και το οποίο προέρχεται από τη λειτουργία του επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ δικηγορικού γραφείου της (κατά μέσον όρο, περίπου 13,5 χιλιάδες ευρώ, την περίοδο 2007-2009) ενδεχομένως να είναι μικρότερο από το κόστος της τσάντας και των υποδημάτων της σε κάθε δημόσια εμφάνισή της. Ωστόσο, ουδείς εκ των επικριτών της λαμβάνει υπ’ όψιν ότι, εδώ και πολλά χρόνια, η κυρία Βόζενμπεργκ έχει έναν ευτυχισμένο γάμο με γνωστό και επιτυχημένο Κύπριο επιχειρηματία, του οποίου η οικονομική άνεση δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη.

Κατά συνέπειαν, το πιθανότερο είναι ότι η κυρία Βόζενμπεργκ ασκεί τη δικηγορία αμισθί, προς όφελος των αδυνάτων. Θέτει, δηλαδή, τις γνώσεις και την επαγγελματική εξειδίκευσή της στην υπηρεσία των πολλών: pro bono publico, όπως λένε οι νομικοί

Αλλωστε, η ίδια επισημαίνει στην ιστοσελίδα της τις αξίες που καθορίζουν την πορεία της στη ζωή: «Σε όλη μου τη ζωή αγωνίστηκα με πάθος για την επικράτηση μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπως το ίδιο έκανα για τα δίκαια αιτήματα της εργαζόμενης γυναίκας, της άπορης μητέρας και της πολύτεκνης οικογένειας». Και το αποδεικνύει με το γλίσχρο εισόδημά της από την άσκηση του λειτουργήματός της...

Δεν υπάρχουν σχόλια: