Τουρίστες στο... Τσέρνομπιλ!
Απο την ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, το Τσέρνομπιλ, τόπος του μεγαλύτερου πυρηνικού δυστυχήματος της ιστορίας, αναδεικνύεται σ’ έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.
Για το αμερικανικό περιοδικό «Forbes», η διακεκαυμένη ζώνη του πυρηνικού σταθμού είναι ένα από τα μοναδικά μέρη που πρέπει να επισκεφθεί κανείς. Το 2009, όπως αναφέρει το περιοδικό επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, πάνω από 7.500 τουρίστες έφτασαν στο «κατώφλι» του κατεστραμμένου πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ουκρανία, η οικονομία της οποίας υπέστη ισχυρό πλήγμα μετά από το πυρηνικό δυστύχημα, φιλοδοξεί να αντισταθμίσει ένα μικρό μέρος των απωλειών με την ανάπτυξη του λεγόμενου «πυρηνικού τουρισμού».
Το ταξίδι από το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, έως το κατώφλι του κατεστραμμένου πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ -για όσους το τολμήσουν- κοστίζει περίπου 160 δολάρια τη μέρα (122 ευρώ). Οι «πυρηνικοί» τουρίστες έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το μέγεθος της τραγωδίας, αφού, παρ’ ότι έχουν περάσει δύο δεκαετίες από την ημέρα του δυστυχήματος, τα κατεστραμμένα σπίτια στις πόλεις- φαντάσματα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, έρχονται να υπενθυμίσουν το μέγεθος της καταστροφής.
Η ξενάγηση στο Τσέρνομπιλ δεν σταματά αυστηρά στον χώρο του πυρηνικού εργοστασίου αλλά συνεχίζεται και σε μία από τις χαρακτηριστικότερες πόλεις- φαντάσματα, την Πρίπιατ. Μοντέλο σοβιετικής πόλης, με 48 χιλιάδες κατοίκους, πολιτιστικό κέντρο και με πληθώρα αθλητικών σταδίων, η πόλη ερημώθηκε δύο ημέρες ύστερα από την τραγωδία και από τότε δεν επιτράπηκε σε κανέναν να επιστρέψει.
Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 9 εκατομμύρια άνθρωποι πλήρωσαν με βλάβες στην υγεία τους αλλά και με τη ζωή τους τις συνέπειες αυτού του πυρηνικού δυστυχήματος της 26ης Απριλίου του 1986: Πάνω από 2,5 εκ. άνθρωποι στη Λευκορωσία, 3,5 στην Ουκρανία και 3 εκ. στη Ρωσία.
Αν και ο πυρηνικός σταθμός έχει κλείσει από το 2000, κάτω από τη ραγισμένη σαρκοφάγο, που περικλείει τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα, εξακολουθούν να παραμένουν 200 τόνοι ραδιενεργού μάγματος που αποτελούν μία διαρκή απειλή.
ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΘΝΟΣ,
ΚΟΣΜΟΣ,
ΠΑΡΑΔΟΞΑ,
ΠΥΡΙΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου