"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Αποκατάσταση της όρασης με βιοσυνθετικούς κερατοειδείς χιτώνες

Εξαιρετικά επωφελής για την εξέλιξη της ιατρικής αποδεικνύεται η συνεργασία επιστημόνων από τον Καναδά και τη Σουηδία, που χρησιμοποιώντας βιοσυνθετικούς κερατοειδείς χιτώνες, αποκατέστησαν πλήρως την όραση ασθενών στο πλαίσιο μιας μικρής κλινικής μελέτης.

Οι επιστήμονες, η εργασία των οποίων δημοσιεύθηκε προ εβδομάδος στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, αναφέρουν ότι η νέα μέθοδος είναι αποτελεσματική και δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπων που κάθε χρόνο τυφλώνονται εξαιτίας της έλλειψης μοσχευμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι ένας κερατοειδής ο οποίος δημιουργήθηκε εργαστηριακά, μπορεί να αποτελέσει λειτουργικό τμήμα του ανθρώπινου ματιού και ταυτόχρονα δύναται να πυροδοτήσει την αναγέννηση των κατεστραμμένων ιστών» υποστηρίζει η Μέι Γκρίφιθ του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Νοσοκομείου της Οτάβας, η οποία συντόνισε την έρευνα.

«Ασφαλώς πρέπει να πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα και να τελειοποιηθεί η μέθοδος. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι χάρη σε αυτή την πρωτοποριακή προσέγγιση θα επιστρέψει η αίσθηση της όρασης σε εκατομμύρια ανθρώπους που αναμένουν εναγωνίως μόσχευμα και ποτέ δεν το αποκτούν».

Ο κερατοειδής χιτώνας είναι ο μικρός διαφανής ιστός που καλύπτει την επιφάνεια του ματιού μας. Είναι φτιαγμένος από παράλληλες λωρίδες κολλαγόνου και βοηθά στην εστίαση των εικόνων στον αμφιβληστροειδή. Ωστόσο, το πολύ ευαίσθητο «φιλμ» καταστρέφεται πολύ εύκολα από τραυματισμούς ή λοιμώξεις, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση προκειμένου να ανακτήσουν την όρασή τους.

Η επιστημονική ομάδα της δόκτορος Γκρίφιθ και του δρος Περ Φάγκερχολμ, καθηγητή οφθαλμολογίας και χειρουργού στο πανεπιστήμιο Λινκόπινγκ της Σουηδίας αφαίρεσαν τον κατεστραμμένο ιστό από τους κερατοειδείς δέκα ασθενών και τους αντικατέστησαν με βιοσυνθετικά μοσχεύματα που σχεδιάστηκαν για να μιμούνται τον φυσιολογικό ανθρώπινο κερατοειδή.

Για τον σκοπό τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ανασυνδυαζόμενο ανθρώπινο κολλαγόνο, μια ουσία που κατασκευάζεται εργαστηριακά για να μιμηθεί τον ανθρώπινο ιστό.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας των ασθενών που έλαβαν το μόσχευμα δύο χρόνια μετά την επέμβαση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τελικά τα νεύρα και τα κύτταρα των εννιά από τους δέκα ασθενείς είχαν αναγεννηθεί πλήρως και είχαν αναπτυχθεί μέσα στο μόσχευμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έτσι ένας «νέος κερατοειδής» που λειτουργούσε φυσιολογικά.

Μάλιστα τα μοσχεύματα άρχισαν να παράγουν δάκρυα και ήταν ευαίσθητα στην αφή. Οταν οι ασθενείς φόρεσαν φακούς επαφής -σύνηθες μετά από τέτοιες επεμβάσεις- η όρασή τους ήταν εξίσου καλή με αυτή ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση κερατοειδούς με ανθρώπινο μόσχευμα.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: