Μάχη πνευματικών δικαιωμάτων ξεκινά στο «ελληνικό» Ιnternet
Του Βαγγελη Μανδραβελη
Εφτασε και στην Ελλάδα ο πόλεμος για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών στο Διαδίκτυο. Μετά το κλείσιμο του διακτυακού τόπου «www. gamato. info» που προσέφερε τη δυνατότητα πρόβασης στους Ελληνες χρήστες σε ελληνικό περιεχόμενο (μουσική, ταινίες κ. λπ.), η ΑΕΠΙ βάλλει κατά των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αιτούμενη το κλείσιμο διαδικτυακών τόπων που προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες.
Ειδικότερα με εξώδικό της που απέστειλε στις 23/9/2010 σε όλες τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ, Vodafone, Forthnnet κ. λπ.) ζητεί την απαγόρευση της πρόσβασης από την Ελλάδα στην ιστοσελίδα «www. ellinadiko. com».
H ΑΕΠΙ αδυνατώντας να εντοπίσει τους διαχειριστές της ιστοσελίδας «ellinkadiko» ζητεί τη συνδρομή των τηλεπικοινωνιακών παρόχων (ISPs) προκειμένου να αποτραπεί η πρόσβαση στη συγκεκριμένη σελίδα. Ειδικότερα, η ΑΕΠΙ καλεί τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είτε να απαγορεύσουν ολοσχερώς την πρόσβαση των χρηστών στον συγκεκριμένο δικτυακό τόπο είτε να απαγορεύσουν το «κατέβασμα» (downloading) αρχείων είτε, τέλος, να λάβουν «τα κατάλληλα, αναλογικά και πρόσφορα κατά την κρίση σας τεχνολογικά ή άλλης φύσεως μέτρα, η εφαρμογή των οποίων θα πετύχει την αποτελεσματική άρση των συγκεκριμένων προσβολών που λαμβάνουν χώρα στην ιστοσελίδα υπό το domain name: www. ellinadiko. com...».
Είναι η πρώτη φορά που τίθεται επισήμως στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους εν γένει το θέμα απαγόρευσης της πρόσβασης των Ελλήνων χρηστών σε μια δικτυακή θέση.
Η κίνηση της ΑΕΠΙ όμως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, θα είναι ατελέσφορη σε ό, τι αφορά το συγκεκριμένο αίτημα. Οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών αποκλείεται να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε έναν δικτυακό τόπο χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση. Ωστόσο, προφανής στόχος της ΑΕΠΙ είναι να φέρει το θέμα στα δικαστήρια προκειμένου να υπάρξει κάποιο δεδικασμένο. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το θέμα θα πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς κάποιος Ελληνας δικαστής θα πρέπει να αποφασίσει ισορροπώντας μεταξύ του συνταγματικά πλέον κατοχυρωμένου δικαιώματος στην πρόσβαση της Κοινωνίας της Πληροφορίας και στην παραβίαση των δικαιωμάτων που υφίσταται η ΑΕΠΙ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Ελλάδα η ΑΕΠΙ κινείται διαφορετικά από ό, τι οι αντίστοιχες οργανώσεις στο εξωτερικό. Αντί να διώξει χρήστες που παρανομούν, διώκει τους παρόχους του δικτύου. Το αντίστοιχο στον φυσικό κόσμο θα ήταν η ΕΛ. ΑΣ. να κινηθεί κατά της «Αττική Οδός Α. Ε.» επειδή κάποιος ή κάποιοι οδηγοί που κινούνται στην Αττική Οδό κάνουν λαθρεμπόριο. Νομικοί κύκλοι αξιολογούν την κίνηση αυτή ως αδυναμία της ΑΕΠΙ να κινηθεί κατά χρηστών, καθώς γνωρίζει ότι εδώ θα υπάρξει σημαντικό κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα.
Πάντως, η νομική προσέγγιση της ΑΕΠΙ κατά του «ellinadiko. com» αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία και ειδικά την υπόθεση του Piratebay στην Σουηδία. Εκεί οι συλλογικοί φορείς πέτυχαν το κλείσιμο του Piratebay, καθώς οι διαχειριστές του κέρδιζαν χρήματα μέσω των διαφημίσεων στην ιστοσελίδα τους. Το δικαστήριο πείστηκε ότι αξιοποιώντας πνευματικά έργα τρίτων, οι διαχειριστές του πλούτιζαν. Η ίδια τακτική ακολουθείται και εδώ, αφού οι διαχειριστές του «ellinadiko. com» σύμφωνα με την ΑΕΠΙ κερδίζουν τόσο από διαφημιστικά μηνύματα όσο και από την υπηρεσία «gold members» (όποιος καταβάλει κάποια δωρεά, τότε έχει πρόσβαση σε πλέον πρόσφατο περιεχόμενο, ειδικούς διακομιστές υψηλής ταχύτητας κ. λπ.).
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
INTERNET
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου