"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Για απιστία διώκεται ο Παν. Ψωμιάδης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Για απιστία σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος της υπηρεσίας του διώκεται ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδης με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την υπόθεση της μετακίνησης μαθητών σχολείων με λεωφορεία. 
Κατηγορείται ότι με τις απευθείας αναθέσεις δρομολογίων σε λεωφορειούχους ζημίωσε τη νομαρχία και το Δημόσιο.

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι κατά το έτος 2005 - 2006 η νομαρχία ανέθεσε απευθείας εννιά δρομολόγια έναντι του ποσού των 2.795 ευρώ, όταν η ανώτατη ημερήσια επιτρεπόμενη δαπάνη ανερχόταν σε 857 ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 300% το νόμιμο όριο. Σε μια άλλη περίπτωση, που αφορά στη μετακίνηση μαθητών στο Πανόραμα –η περιοχή είναι αστική και οι μαθητές πρέπει να μετακινούνται με δική τους δαπάνη– σημειώνεται στο πόρισμα ότι η μεταφορά ανατέθηκε απευθείας με το ποσό των 2.000 ευρώ ημερησίως, ενώ ανώτατη επιτρεπόμενη δαπάνη προβλεπόταν στα 262,02 ευρώ.

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε μετά τη μήνυση που υπέβαλε τον Σεπτέμβριο του 2006 ο τότε υποστηριζόμενος από τον ΛΑΟΣ υποψήφιος νομάρχης κ. Δ. Τσιπίδης. Διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση και με την ολοκλήρωσή της ασκήθηκε εις βάρος του κ. Ψωμιάδη και του αντινομάρχη κ. Γ. Τσαμασλή δίωξη για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος κατά των εκπροσώπων των εταιρειών όπου ανατέθηκε η μεταφορά. Με νέο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ωστόσο, κρίθηκε ότι το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος «απορροφείται» από αυτό της απιστίας και ασκήθηκε νέα δίωξη.

Σε δήλωσή του ο κ. Ψωμιάδης αφήνει αιχμές ότι «επανειλημμένα καλούμαστε να απολογηθούμε στις αρχές» γι’ αυτό το θέμα. Ωστόσο, η Eισαγγελία Θεσσαλονίκης ερευνά και μιαν άλλη υπόθεση απευθείας ανάθεσης έργων από τη νομαρχία, τα λεγόμενα «45άρια», την κατάτμηση, δηλαδή, έργων μέχρι το ύψος των 45.000 ευρώ τα οποία ανετίθεντο χωρίς διαγωνισμό σε εργολάβους. Πρόκειται για τη διάνοιξη και τον καθαρισμό ρεμάτων στον Δήμο Βερτίσκου, όπου δόθηκαν τα ποσά, αλλά τα ρέματα αποδείχθηκαν ανύπαρκτα!

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: