ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Στο τραπέζι περιουσιακό και έποικοι
Ρεπορταζ τoυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΛΑΚΟΥ στα "ΝΕΑ"
ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές στην Κύπρο για την επίλυση του θέματος των περιουσιών δεν προδικάζουν ελπιδοφόρες εξελίξεις στις απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Μπορεί ο πρόεδρος Χριστόφιας να απέσυρε- όπως διαβεβαίωνε ανώτατη πηγή- από το κείμενο των έγγραφων προτάσεων την αναφορά ότι θα παραμείνουν 50 χιλιάδες έποικοι αλλά οι τουρκικές προτάσεις, όπως εκτιμά η ελληνοκυπριακή διαπραγματευτική ομάδα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια συνεννόησης. Ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου συναντώνται σήμερα στην πρώτη από τις δυο ολοήμερες συναντήσεις τους κατά τις οποίες θα συζητηθούν εξαντλητικά οι προτάσεις των δύο πλευρών.
Οπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ», στο έγγραφο 49 σελίδων που υπέβαλε μέσω των Ηνωμένων Εθνών ο πρόεδρος Χριστόφιας διατυπώνει 14 αρχές οι οποίες θα πρέπει να διέπουν την επίλυση του θέματος των περιουσιών. Οι αρχές αυτές προβλέπουν μεταβατική περίοδο 10 χρόνων για οποιεσδήποτε αναγκαίες ρυθμίσεις στην άσκηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας. Οι εδαφικές αναπροσαρμογές θα γίνουν κατά τρόπο ώστε να επιστρέψει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ελληνοκύπριων προσφύγων (ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 100 χιλιάδες με βάση τους αριθμούς του 1974) και να επιστραφεί η μεγαλύτερη δυνατή έκταση ιδιωτικών ελληνοκυπριακών περιουσιών υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Αποζημίωση η ανταλλαγή
Σε ό,τι αφορά τους εποίκους, όπως έλεγε στα «ΝΕΑ» ανώτατη πηγή, ο πρόεδρος Χριστόφιας στο τελικό έγγραφο που παραδόθηκε στα Ηνωμένα Εθνη δεν υπάρχει η αναφορά στην παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων όπως αναγράφεται στο έγγραφο που διανεμήθηκε νωρίτερα στους αρχηγούς των κομμάτων, αλλά υιοθετείται η φρασεολογία που υπήρχε σε παλαιοτέρα έγγραφα της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι αριθμός εποίκων θα παραμείνει με βάση ανθρωπιστικά κριτήρια. Στο έγγραφο του κ. Χριστόφια αναφέρεται επίσης ότι το δικαίωμα ιδιοκτησίας αναγνωρίζεται ανεπιφύλακτα και πως όλοι οι ιδιοκτήτες που επηρεάστηκαν θα μπορούν να αποφασίσουν ελεύθερα για την τύχη των περιουσιών τους εκτός και αν κριτήρια που θα αποφασιστούν από κοινού προβλέπουν διαφορετικά. Θα μπορούν δηλαδή να επιλέξουν την ολική ή μερική αποκατάσταση, την ολική ή μερική αποζημίωση και την ολική ή μερική ανταλλαγή της περιουσίας τους.
Το σημείο αυτό αποτελεί και τη βασική διαφωνία με τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στις οποίες τονίζεται ότι η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα του χρήστη, αυτού δηλαδή που κατέλαβε και χρησιμοποιεί ελληνοκυπριακές περιουσίες. Πάντως και οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς αφήνουν ένα παράθυρο στο θέμα αφού στο έγγραφο σημειώνεται ότι «η επιθυμία του σημερινού χρήστη ικανοποιείται νοουμένου ότι δεν συγκρούεται με την επιλογή του ιδιοκτήτη και με τα κριτήρια».
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΚΥΠΡΙΑΚΟ,
ΤΑ ΝΕΑ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου