"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Θα καταπιούν την κάμηλον;

Γράφει ο ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
bartzinopoulos@hotmail.com

Κατανοώ απόλυτα την ανάγκη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ν’ αυξήσει με κάποιον τρόπο τα έσοδα και να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» που διαπιστώθηκε. Εκείνο που αδυνατώ, όμως, να καταλάβω είναι πώς γίνεται να επιλέγεται μια πρακτική, η οποία ακυρώνει ηθικά μία από τις σοβαρότερες προσπάθειες που έχει δεσμευτεί να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση; Γιατί, ας μη γελιόμαστε, δεν γίνεται τη μία να υπόσχεσαι ότι θα επιβάλεις μια κοινωνικά δίκαιη φορολογική πραγματικότητα και την άλλη να προσφέρεις ασυλία, έναντι μερικών χιλιάδων ευρώ, σε ανθρώπους οι οποίοι βαρύνονται με σοβαρές εγκληματικές πράξεις, όπως η κατασκευή και η χρήση πλαστών τιμολογίων.

Ηταν αρκετές οι περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια που χαρακτήρισα ηθικά απαράδεκτο το γεγονός ότι μία από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Καραμανλή υπήρξε η μετατροπή σε απλές φορολογικές παραβάσεις των υποθέσεων που εκκρεμούσαν στα ποινικά δικαστήρια για κατασκευή και χρήση πλαστών φορολογικών στοιχείων. Και, φυσικά, δεν θα ήταν δυνατό να μην έχω και σήμερα την ίδια άποψη που είχα τότε. Τελικά φαίνεται ότι πολλά μπορούν να γίνουν σ’ αυτήν τη χώρα, αλλά εκείνο που αποκλείεται να συμβεί είναι να υπάρξει μια στοιχειώδης λογική στις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Μόλις πριν από μερικές μέρες ήταν που δημοσιοποιήθηκε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην πρόβλεψη σοβαρών ποινικών κυρώσεων για όσους φοροδιαφεύγουν. Διάβασα, μάλιστα, ότι οι μη εκδίδοντες αποδείξεις θα παραπέμπονται στο Αυτόφωρο. Και εδώ είναι που διερωτώμαι: νομιμοποιείται μια πολιτεία η οποία χορηγεί ασυλία σε πλαστογράφους τιμολογίων αξίας εκατομμυρίων ευρώ να στέλνει στο εδώλιο κάποιον που δεν έκοψε απόδειξη για δέκα, είκοσι ή πενήντα ευρώ;

Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν χάσει την αίσθηση του μέτρου στο υπουργείο Οικονομικών και άρα αντιλαμβάνονται ότι η αξιοπιστία δεν εδραιώνεται με αλλοπρόσαλλες μεταξύ τους πράξεις και αποφάσεις. Ας προχωρήσουν στην περαίωση, αφού την κρίνουν απαραίτητη για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ας φροντίσουν, όμως, να εξαιρέσουν περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων που για να στηθούν και ν’ αποδώσουν προϋποθέτουν την ύπαρξη κυκλώματος που λειτουργεί ως ένα είδος οικονομικής συμμορίας. 

Δεν γίνεται από τη μία να καταπίνουν την κάμηλον και από την άλλη να διυλίζουν τον κώνωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: