"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κουτοπονηριές...

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ, όσοι δεν σέβονται τους νόμους, εκείνοι που είναι βέβαιοι ότι τέτοια ζητήματα δεν τους αγγίζουν σίγουρα θα πανηγυρίζουν με το που διάβασαν τα περί «περαίωσης». 

Για μια ακόμη φορά ξεγέλασαν τους υπολοίπους «βλάκες», εκείνους που αγχώνονται για να εξοφλήσουν ό,τι χρωστούν. Διότι με απλά λόγια θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το θελήσουν, να πληρώσουν όσα τους ορίσουν και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η προτροπή ήταν μάλιστα ότι θα μπορέσουν «να κάψουν και τα βιβλία τους». Η απόλυτη επιβράβευση της έως τώρα αδιάφορης συμπεριφοράς τους.

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΛΕΝΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ σε όλα τα «λαμόγια» ότι καλά έκαναν και δεν πλήρωναν τόσα χρόνια. Οτι όλα βαίνουν καλώς, καθώς ουδείς τους ενόχλησε κι ουδείς θα τους ενοχλήσει παρότι ορισμένοι εξ αυτών χρωστούν ασύλληπτα ποσά. Και εσείς, μισθωτοί και συνταξιούχοι κορόιδα -εδώ είναι το τεράστιο θέμα-, που δεν μπορείτε να κρύψετε ούτε ευρώ, τι να κάνουμε, είστε άτυχοι. Σας κόβουμε μισθούς κι επιδόματα, πληρώστε κι εφορία ανελλιπώς κάθε χρόνο. Οι υπόλοιποι, οι ξύπνιοι του νεοελληνικού κράτους του ωχαδελφισμού, περιμένουν την περαίωση, επειδή το κράτος δεν έχει μηχανισμούς να επιβάλει σε όσους χρωστούν να πληρώνουν κάθε χρόνο ή δεν θέλει να πιάνει τους παραβάτες. 

Διότι το ίδιο το κράτος παρανομεί ή βαριέται να εφαρμόσει τους νόμους, να τους επιβάλει. Ακριβώς αυτή την αδιάφορη συμπεριφορά θα τη νιώσετε όσων ο δρόμος σας βγάλει κάπου κοντά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλά σημεία όπου τα αυτοκίνητα διπλοπαρκάρουν. Ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους όπου περνούν τραμ και λεωφορεία με συνέπεια η κατάσταση να είναι ώρες ώρες αφόρητη. Εδώ και κάμποσους μήνες στην περιοχή λειτουργεί πλέον πάρκινγκ. Οι ασυνείδητοι όμως παρκάρουν, αν και απαγορεύεται, ακόμη και έξω από αυτό. Πολλές φορές, δε, τριπλοπαρκάρουν ακριβώς έξω από τις εισόδους. Προκλητικά. Και το πάρκινγκ είναι άδειο!

ΚΑΝΕΝΟΣ ΤΟ ΑΦΤΙ ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ. Παρότι κόπηκαν κάποιες κλήσεις... για το θεαθήναι. Μόνο όσων, μάλλον χαζών, όπως αποδεικνύεται, που, θέλοντας να είναι εντάξει προς τον εαυτό τους πρώτα κι εν συνεχεία προς το συμπολίτη τους, αποφασίζουν να πληρώσουν για να μην παρανομήσουν.

Αυτά είναι τα φαινόμενα που θα πρέπει πάση θυσία να καταπολεμηθούν αν θέλουμε να προοδεύσουμε. Η κουτοπονηριά του σύγχρονου Ελληνα θα πρέπει να εκλείψει ως συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: