"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κωλοτούμπες υποσχέσεων

Απο το ιστολόγιο ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Ο Αθηναίος πολίτης του 5ου π.Χ. ήταν καλύτερα ενημερωμένος γιατί δεν υπήρχαν ΜΜΕ.

Πλάτων: «Η πλειονότητα των ανθρωπίνων όντων μπορεί να κρατηθεί σε ανεκτή ηθική υγεία μόνο μέσο μιας επιλεγμένης δίαιτας μαγικών επαναλήψεων επωδών και μύθων»

Η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι το πολιτικό παιχνίδι ουδέποτε παίχθηκε δίχως ψέμα, απάτη, προδοσία και έγκλημα.

Τι είναι το ψέμα; Μια άλλη πλευρά της αλήθειας.

Ζούμε στην εποχή της κυριαρχίας της μετριότητας, της ημιμάθειας και των «φελλών».

Από την άλλη, μέσα σ’ αυτό το κλίμα τρόμου, πολιτικοί που χρησιμοποιούν συνθήματα αντί για αναλύσεις και επιχειρήματα, κινούνται σαν τον κροκόδειλο στην ομιχλώδη ακτή του ποταμού και καταπίνουν ότι περάσει μπροστά τους.

Η ιδέα να χάσουμε αυτά που δεν έχουμε, να στερηθούμε την φραπεδιά και το κινητό που πιθανόν αυτά να τα έχουμε με την σύνταξη της μαμάς, του μπαμπά ή της γιαγιάς...μας έχει τρομοκρατήσει. Ανοίγεις πολιτική συζήτηση και σου πετάει την μπάλα στην εξέδρα και στην γυρνάει στο ποδόσφαιρο, «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Νίτσε: «Η αλήθεια, ακόμη και αν αναφέρεται στην ζωή τους είναι αποκρουστική».
Ο τρόμος, όπως λέει η κοινωνική ψυχολογία, είναι το καλύτερο μαντρί κοινωνικής ειρήνης και αποβλάκωσης. Ο ονειροπόλος ζει μέσα στον παραμυθένιο κόσμο που έχει φτιάξει, όπως ο ναρκομανής, ούτε σκέπτεται, ούτε προβληματίζεται. Το θύμα αναπτύσσει συναισθηματικό δεσμό με τον θύτη του – σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Όλα είναι προπαγάνδα με διδάκτορα αρχιερέα τον Γκέμπελς. Για τον Χίτλερ ο λαός είναι μια μάζα άβουλων πλασμάτων. Η προπαγάνδα πρέπει να είναι δημοφιλής, χαμηλού πνευματικού επιπέδου, ώστε να προσαρμοστεί στην ικανότητα αντίληψη εκείνων προς τους οποίους απευθύνεται. 

Άντολφ. Χίτλερ: «Η ικανότητα αντίληψης της μεγάλης μάζας είναι περιορισμένη και η κατανόησή της μικρή.» - «Ο αγών μου».

Στάλιν: «Άσε τους νεκρούς να βαδίζουν».

J.F.Κένεντι: «Μη κοιτάς τι κάνει το κράτος για εσένα, αλλά εσύ τι κάνεις γι' αυτό».

Αυτό ισχύει και για τους πολιτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: